The rain falls because the cloud can no longer handle the weight. The tears fall because the heart can no longer handle the pain.

Never hurt people who love you a lot, because they WON'T HURT YOU BACK. But they'll probably have NO CHOICE but to LEAVE YOU FOREVER.

29 February 2016

How To Remove Saved Password From Chrome (versi CikBunga)

Bulan Februari pun dah nak sampai ke penghujung. Blog Cik Bunga masih belum mencapai tahap aktif lagi. Yes, Cik Bunga masih mencuba.

So kali ni Cik Bunga ada satu benda nak kongsi. Ingat tak tahun lepas Cik Bunga ada share tentang cara-cara memadamkan 'saved password' daripada Mozilla Firefox. Last meeting ada la kawan Cik Bunga tertanya tentang Chrome pulak.

Eh, Cik Bunga pun sekarang dah beralih ke Chrome. Entah kenapa dah tak pakai Mozilla. Haha! 

Ok, ini cara untuk mengenalpasti dimana browser internet kita menyimpan semua password yang kita 'save'. Mungkin boleh alternately baca punca kenapa kita 'save' password tu di sini -How To Remove Saved Password From Mozilla Firefox- 

And this is How To Remove Saved Password From Chrome! ...


1) Buka browser anda. Lihat di sebelah kanan, atas ...ada icon 3 jalur.





2) Klik 3 jalur itu dan pilih SETTING






3) Akan keluar paparan ini...skrol di bawah sekali..akan keluar link Show Advanced Setting



4) Di ruangan Privacy -- Password and forms , klik Manage Passwords.



5) Akan keluar semua website yang telah disimpan username (email) dan password dalam bentuk ●●●●●●●●● ini. Haha, CikBunga selalunya terus simpan je kalau password jenis shopping-online website ni. Senang nak log in accounts untuk beli barang. Heheheeeee...



6) Let say nak delete certain password untuk certain website, contohnya Maybank2u. Klik je kat mana - mana website...dan klik SHOW di sebelah password yang encrypted (●●●●●●●●●●) tu. 

7) Tadaaaa..password itu akan kelihatan. Ha...ini sangat berguna kalau kita ni asyik terlupa apa password kita. Sampai letih nak 'Forgot Password' kemudian 'reset' kan? Nah..ada kebaikan juga browser simpan password kita kan?



8) Nak delete pun, tiada masalah. Klik sahaja button X di sebelah itu. Selesai! Jangan stress sebab stress itu tidak baik untuk kesihatan. Heeee...!

Selesai! 

Jadi sama ada kita nk delete semua atau sekadar ingin menyemak kembali ''apa laaaa aku buat username / password untuk website Zalora ni....." sila lihat caranya di sini.

Harus diingatkan ye, ini untuk username / password untuk website sahaja. Kalau anda buat password untuk file Microsoft anda, maaf. Sehingga hari ini, CikBunga pun masih gagal untuk membuka satu file Word yang diset kan password. Hahahahaha! 

Ok.
Adios! 

30 January 2016

Handsome boy bertunang.

Salam.
And hi!

Post pertama dalam Tahun 2016. Macam biasa la, awal - awal tahun memang hectic sikit. Hectic dengan kerja hakiki dan tahun ni bakal ditambah kekecohan dan kekalutan sebab ada 2 majlis pertunangan perlu diuruskan. Ecewah, berangan #CintaSiWeddingPlanner sangat.

Start dengan bulan Januari. Majlis pertunangan Amirul & Nurul.
16 Januari 2016 | Arau

I call this as #CintaSiWeddingPlanner. Hahaha!

Since kami pihak lelaki, so persiapan hanya untuk hantaran sahaja lah. Amirul macam biasa, semua diserahkan kepada mama dan CikBunga sebagai kakak sulung. Daripada warna tema, bilangan dulang, item hantaran... Dia keluar masuk rumah untuk pergi kerja, balik kerja. Duit semua dah serah, dia tahu 16 Januari semua settle untuk majlis.

Since kami dah lama tak bercuti, CikBunga pun selitlah itenery 'Percutian Keluarga' selepas majlis pertunangan. Pangkor, bebeh!

So, tugas utama CikBunga ditemani adik CikBunga iaitu #SiMelur pun tetapkan semua warna tema dan perkara - perkara berkenaan hantaran. CikBunga juga sempat buat satu panggilan tempahan hotel di Pangkor...and done. Tak payah nak fikir susah2 lagi.

Untuk cincin, cadangan asal nak ke Jalan Tar dan SOGO untuk cari yang berkenan. So, 8 Januari CikBunga, Mama CikBunga, SiMelur, Amirul dan Cik(bakal)Tunang pun ke KL. Nak menjadikan cerita ini panjang lebar, Mama CikBunga terjatuh dan terhentak lututnya. And guess what? It crack! So, terus kami kejarkan mama ke Hospital Selayang dengan kelajuan tidak lebih 110km/sjm. Haha. Eh, terketawa.


Wefie ini diambil 5 saat sebelum mama terpeleot dan terhentak lutut ke lantai. Ahh! 

So, akhirnya cincin ThePrecious hanya dibeli di Rawang je lah! Ala...it is still a ring, right.

Setel hal cincin. Kerja-kerja menyediakan hantaran diuruskan oleh Mama dan SiMelur ni ha. Dalam kepala lutut berbalut simen, Mama masih amazing dalam mengubah telekung jadi bunga taw!

Perjalanan ke Arau, Perlis pun Alhamdulillah berjalan dengan lancar. Tema kuning uols.


CikKuning bertiga - tiga dari kiri, cepat posing! 

Then, esok paginya -- PANGKOR TIME BEBEH!

menginap di CoralBay. Since nak pi pun satu malam je, so masa yang ada dimanfaatkan sebaiknya. Sampai je check in di Apartment, yang boys pi berendam dalam kolam seperti kolam itu mereka yang punya. CikBunga and the girls rehat je sebab penat sangat. CikBunga memang berniat nak berehat je kat sana. Bagi family bersuka ria, lepas lelah and have fun!

Esoknya baru kami pi tour Pangkor. Macam biasa, van pink adalah pilihan yang ada dan pusing pun tempat biasa yang CIkBunga dan hafal since CikBunga kan selalu buat kursus kat Pangkor. Pangkor is like my second home, kan?


Gambar kami adik beradik je banyak. Papa Mama asyik dating berdua je. 
Agenda utama just nak bawak adik-adik makan angin, mandi kolam, suka ria dan bergembira. InsyaAllah semua terlaksana. Perjalanan pulang ke Rawang pun berjalan lancar. Eh, pasangan bertunang pun ikut sekali ke PAngkor ni sbb CikTunang ni pun nak balik ke Rawang lepas majlis, so ikut kami je la. Sekali jalan.

Next event, i called it as #CintaSiWeddingPlanner_Part2. Siapa pulak lagi bertunang ni? Tunggu!

Ok, simple update from me.
My wish is more post from CikBunga this year. Wish me love..and luck.

31 August 2015

Confession of a Shopaholic version Cik Bunga

Hi, dear readers,
dah 114 tahun tak buka blog ni. Seriously bukan je bersawang, ada anak T-Rex dah menetas and call me 'mummy' once i open this blog. Huh!

Well, ape cer?
Puasa dan berlalu, Raya pun dah habis licin sebulan. Oh ye, cakap pasal puasa and Raya, sesiapa yang kerja kerajaan, pasti dah bernafas semula sebab dah gaji, kan? Yaaaa..like me. What a disaster 56 days, huh? Syukur sangat, takde la sampai tinggal RM1 dalam wallet, cuma sesak gak la nafas. Tinggal RM50 dalam wallet a day before payday is not a disaster, isn't it? Syukur, tak putus rezeki.

Cik Bunga ada confession nak dibuat! >.<


...version Cik Bunga!


Cakap pasal gaji, Cik Bunga akan gementar setiap kali gaji, Tak senang duduk. Risau macam tunggu masa nak bersalin anak sulung (ecewah). tengok TV tak tenang, makan coklat tak tenang.. Asyik nak tengok Instagram. Ehhh...Cik Bunga ada Instagram, uols. 

kenapa? 

ONLINE SHOPPING!

Gila! Cik Bunga memang bukan kaki jalan, pi Times Square or Pavillion or even Mid Valley. Kalau Cik Bunga berjalan ke sana, rasanyer tak banyak barang Cik Bunga beli. Paling tidak, potpouri from Living Cabin atau scented candle from Hinode. 

tapi, dengan hanya lepak di sofa, handfhone di tangan...Cik Bunga akan hanyut. Gile hanyut. Boleh habis minimum Rm500  just in a...no..in a three or four click. Arghh! 

Tu belum lagi kalau Cik Bunga sedang dalam Mesyuarat Pelaksanaan Majlis bla..bla..bla. Telinga Cik Bunga akan mendengar setiap butiran persiapan majlis, sementara itu jari jemari Cik Bunga akan menari-nari di IG yang jual nice baju kurung or modern dress or...accessory. 

Don't worry. Cik Bunga boleh respond to any question by my boss regarding to the event. Jari and mata di IG, telinga masih boleh mendengar setiap butiran mesyuarat. Effective kan? Hahaha. Di penghujung mesyuarat sebelum ditamatkan dengan tasbih Kafarah dan Sural al-Asr, Cik Bunga telahpun tamat transaction via Maybank2U. Yeaah!

And....that is my problem!

Kenapa problem? Sebab memang problem. Siapa kata shopaholic tak problem, then dia pasti seorang shopaholic. hahaha...

Currently, I'm addicted to Instagram. no more finding things thru FB. Di IG 500% lebih senang nak cari barang. Just hashtag #namabarangyangnakdicari, DONE! boleh compare dengan 1001 seller yang menjual barangan yang sama. Compare harga, i mean.  

Cik Bunga selalunya dah LIKE barang - barang yang Cik Bunga impikan nak beli. selalunya masa belum gaji lah. hehe. So, bila dah gaji, just tengok balik 'Posts You've Liked' and buat keputusan nak beli yang mana dulu. and now, dalam page 'Post You've Liked' IG Cik Bunga ada lebih kurang 50+ items. Wallahhh!

Cik Bunga rasional setiap kali nk beli online nih.....hehe. Tips nya : Tiap kali nak beli, tanya diri sendiri-- Perlu atau Tidak?

Dan setiap kali soalan ni TING! di benak Cik Bunga, jawapannya mestilah PERLU! kalau tak, buat ape LIKE kan? ......and here comes the problems. I keep buying online! 

Perlu ke beli baju baru? --Perlu, untuk next event tempat kerja Cik Bunga.
Perlu ke beli rak baju ni? --Perlu...untuk organize t-shirt Cik Bunga dalam almari. Cik Bunga adalah orang yang sangat berstruktur tinggi, hoccey! 8/10! 
Perlu ke beli casing hp ni..dari China? --Perlu..untuk ganti casing hp Cik Bunga yang dah buruk and moreover, casing Honor 3C ni takde yang cantik kat Malaysia. :)
Perlu ke beli beli tudung-tudung ni..? --Of course perlu, baju yang Cik Bunga beli kat IG tu, belum ada tudung yang sesuai, so...PERLU!

Look! Semua perlu! Kan.... 
One more -- Perlu ke beli wireless mouse ni di online shoppe? -- perlu sebab Cik Bunga malas nak pi kedai komputer and beli mouse ni. so, online shopping is more convenient. ;) 

selain IG, Cik Bunga sangat 'berkawan rapat' dengan LAZADA, ZAWARA, 11Street.com.my, NILE, LELONG.COM, HERMO, GROUPON dan many more. Opps, IKEA takde online so untuk IKEA Cik Bunga suka pi sendiri. Even just beli scented candle. (walaupun mesti akan terbeli carpet la, bantal la, pinggan mangkuk la, langsir la...) Hahaha! 


antara online shoppe yang menjadi kegilaan Cik Bunga. all in one application that you can install via Google Play. ONLINE SHOPPING MALAYSIA.


So, tabiat ni masih belum menemui ubatnya. Dikala post ini ditulis pun, Cik Bunga teringat nak beli blouse yang masih belum keluar dari list 'Posts You've Liked' . 


Warna hitam/kuning, biru or hitam/maroon?.


antara barangan yang di-'tanda' untuk next purchase.

Okey, sekian Confession of a Shopaholic - versionCik Bunga. Sapa - sapa ada tips macam mana nk hilangkan 'demam' ini, sila email ye. 

Oh ya, lupakan tentang tips -- sorok kredit card sebab Cik Bunga HAFAL no CC termasuk CVV belakang kredit kad tu. Lupakan pasal maybank2u? Lagilah tak logik, kan. hahaha..! so, good luck on advising me on these matters. 

Happy shopping, uols! 


..shopping...shopping...

****
p/s : kalau beli barang via Credit Card, Cik Bunga akan pastikan tak lebih dari RM200 sebulan. and make sure, bayar balik amount yang di pinjam on next month plus lebihkan 10%. Yeah..someone teach me that. Wallah.. muah!

p/s (ii) : IG Cik Bunga penuh dengan mem-follow IG Shoppe je, bukan personel sangat pun. Once pernah gila dengan Giveaway Contest. Alhamdulillah, banyak juga rezeki dapat free items... Penuh wall dengan repost dan penuh wall kawan-kawan dengan tagging. Now, dah taubat. Hehe. Takde masa, actually. Tengoklah, lepas Autonomi ni. :)