The rain falls because the cloud can no longer handle the weight. The tears fall because the heart can no longer handle the pain.

Never hurt people who love you a lot, because they WON'T HURT YOU BACK. But they'll probably have NO CHOICE but to LEAVE YOU FOREVER.

23 February 2012

kerana kita berbeza...

"There's a story behind every person. There's a reason why they're the way they are. They aren't just like that because they want to"
Bila baca ayat di atas, terus kepala terangguk-angguk mengiyakan. Seolah-olah ada seseorang kat hadapan ni yang menunggu kata putus dari kita 'yes' or 'no' dan kita pun akhirnya mengangguk untuk membenarkan.
#1. There's a story behind every person. 
Setiap orang yang pastinya mempunya cerita hidup yang tersendiri, pasti lain pula perwatakannya berdasarkan bagaimana dia menjalani hidupnya. Untuk menyamakan seseorang dengan seseorang yang lain amat mustahil. Walaupun dua orang yang mengalami peristiwa yang sama, cara kedua-duanya mengatasi peristiwa itu juga berbeza. Jangan harapkan mereka berdua akan mengambil jalan penyelesaian yang sama. It's totally different, uols. 
Jangan kerana kita pernah mengalami peristiwa yang sama, jadi kau faham apa yang aku alami. Kita mungkin sama-sama pernah dilanggar motosikal, tapi ia membawa kesan yang berbeza pada kita selepas itu. Kau mungkin hanya luka di lutut, tampal penampal luka dan berlalu pergi. Aku? Patah tulang rusuk, patah tangan, lebam sana sini dan basikal kesayangan tidak lagi boleh digunakan. Tak sama, kan? Oh, itu hanya contoh. CB tak pernah patah apa-apa tulang dan minta dijauhkan perkara sedemikian.
#2. There's a reason why they're the way they are.
Setiap manusia pun dikatakan berbeza antara satu sama lain dan dibuktikan dengan corak relung di jari dan turut dijadikan subjek Sains semasa di Tingkatan 4 dulu. Ingat? Kita merenung jari seluruh rakan sekelas untuk memastikan siapa mempunyai corak pusar, ombak, relung dan entah apa-apa lagi. Inikan pula watak dan perwatakan. Tindakan juga mungkin berbeza. 
Orang lain patah hati mungkin akan merajuk 365 hari tak mahu makan dan minum. Tak mahu terserempak dengan insan yang mematahkan hatinya. Tak mahu mendengar namanya. Tak mahu even melihat bumbung rumah, anak kucing, atau tak mahu berurusan dengan individu lain yang namanya sama seperti bekas kekasih. Hahaha. Itu hak mereka. Jangan ditanya pada aku. Sebab aku hanya mengangkat bahu. Perasaan itu lama hilang. Kosong. Sangat. Sangat.
#3. They aren't just like that because they want to.
Tiada siapa pernah meminta atau mencipta takdirnya sendiri. Usaha ke arah kejayaan dan kemudiannya berjaya menjadi usahawan multi-level-marketing, ya itu sudah pasti. Kerana usaha. Bukan duduk sahaja goyang kaki dan kemudiannya dalam Maybank2U masuk RM6juta sesenang itu. Ada keringat yang dititiskan untuk itu. Tahniah atas kerja keras anda. Tiada siapa minta dilahirkan serba kekurangan. Semua meminta dilahirkan dalam kekayaan (mungkin) tapi bukanlah hanya menyebut dalam hati, kekayaan akan muncul..tanpa usaha,kan. Jadi, jangan sesekali berkata 'kau yang meminta begitu'
Bertanya kenapa seseorang itu hatinya sekeras batu, tiada perasaan, hati kering..? Itu bukan satu pilihan A, B dan C semasa kita dilahirkan ke dunia. Hasil ini adalah kerana perkara #1 dan #2 seperti dinyatakan di atas. KESAN.
Jadi, sebelum bertanya dan mengharapkan jawapan sekukuh Tembok China..kaji dulu sedalam-dalamnya.
Sebelum memperlakukan seseorang lain dengan pelbagai perkara, ingatla..apa yang kamu lakukan jika tidak sebesar bunga Rafflesia pun..pasti ada sekecil zarah akan meninggalkan kesan ke atas dirinya. Hidupnya.
....kamu pula hidup bahagia seolah-olah tiada apa yang terjadi. Seolah-olah perkara di atas, bukan kamu puncanya... 
Bak kata seorang rakan blog - I am weak. I can only forgive. Not forget... Ya! saya sangat setuju. Namun masih belajar untuk melakukan kedua-duanya. Serentak.

17 February 2012

Think about it..

Have you ever wondered which hurts the most:
saying something and wishing you had not, or saying nothing, and wishing you had?
~BestQuotes~


16 February 2012

Caring Couple Contest. Yes! Yes!

Tipah tertipu..tertipu tipu tertipah! Sila nyanyikan dengan irama yang betul dan merdu ok.

Saya tertipu. Hah! Pandang banner ni kat header CB, ingatkan contest ini berkenaan caring couple yang membela kucing. Beriya nak masuk. Terbayang Moko-Moko akan jadi popular selepas ini sebab penjaganya sangat caring. Ok, part couple abaikan dulu. Membela kucing tak semestinya ada ikatan yang sah beserta Kad Nikah kan?

 
Look the poster. Cute kan? Kelihatan seperti dua ekor kucing yang bahagia sedang membelai seekor anak hamster yang comel. Hey...cinta itu buta, ok.


Baby? Ok..baby ok. Not kitten!! Tak perlu check dalam wallet sebab memang tidak memliki Kad Nikah itu. Confirm!

Hancur berkecai harapan nak masuk sebab hanya memiliki Moko-Moko sebagai anak yang sah!

So, sesapa yang ada membela....eh!..memiliki anak, boleh la cepat-cepat menglike page berkenaan di Facebook. Click here, it would help you :)

Pertama, lepas like page itu, anda ibu dan bapa penyayang kena declared yang anda ialah suami dan isteri yang sah dan parent kepada si anak yang comel. Then, bersedialah anda menjawab 8 soalan harian tentang penjagaan bayi anda. Awas, anda silap...bayi anda akan menyesal seumur hidup kerana telah dipermainkan.

Oh. Jangan lupa ajak sekali jiran tetangga yang mempunyai anak untuk sekali bersaing secara sihat dengan anda dalam pertandingan ini. Jangan mimpi nak sertai pertandingan ini senyap-senyap kerana jemputan itu penting. Akan menambah point anda. Well...sharing is caring, isn't it?

Hadiahnya? Tiada percutian 3 hari 2 malan di Paris tetapi more kepada barangan Huggies untuk bayi anda. Bukan untuk anda. Diulang : Bukan untuk anda walaupun anda yang berpeluh-peluh menjawab soalan itu. Jimat belanja bulanan membeli diapers baby yang maha karya mahal tu kan?

And..ada toys untuk bayi juga. Ok..anda boleh jugak lah main toys itu semasa bayi anda tidur. 3 in 1 toys...so it's for baby, mummy, and daddy as well! Hahahaha!

Tarikh tutup pada 24 Februari 2012. Erwan, kalau anak kamu sempat lahir sebelum 24 Februari, kamu sangat layak menyertai pertandingan ini. Kamu akan menang diapers, tent, toys dan bonus dari Aunty Zura - stroller idaman kamu.

 
I stuck here. Simple information but I swear, I stuck here.

So, kepada anda yang layak, SELAMAT MENCUBA.

Oh! Oh...nak call mama n papa suruh masuk jugak contest ni. Mereka ada anak..iaitu kami la! Contest tak menghadkan umur anak kan...............? If they win those diapers, then i will think what to do about that, later.

10 February 2012

Oh! Tawakal...

Tawakal.

Oh! Ini bukan sesi tazkirah petang Jumaat dari CikBunga (CB). Seriously, tak reti nak bagi tazkirah. Setiap kali naik nama untuk giliran tazkirah di Jabatan, sebulan sebelum itu (kalau alert tarikh kena beri tazkirah tu), sure dah 7-8 blog di survey mencari topik. Atau menyelak setiap halaman Majalah Solusi mencari topik.

And now, tetiba nak cakap tentang 'tawakal'. Hah, bertawakallah kamu untuk klik link dibawah untuk membaca seterusnya. ^_^

08 February 2012

3 sekuel di waktu cuti.

Sekembalinya dari bercuti panjang Sabtu Ahad plus Maulidur Rasul + Thaipusam, bermula semula di hari Rabu, dapat pula tugasan melawat tapak konvo di Kampus baru, aduh!

Tapi entri bukan nak bercerita tentang konvokesyen tapi tentang cuti yang panjang itu. Tiada plan nak kemana-mana, pada mulanya. Selain memenuhi jemputan makan, sempat berlibur di Sg Kedondong. Kemudian bermanja dengan 4 kawan baru.

Let's pin-point one by one, ok.

Kenduri oh! Kenduri.
Doa selamat kat Tg Malim. Abg sepupu bertunang. Adik sepupu makan besar. Layan pulak rajuk anak buah yang besar. Haishh..

Farhan merajuk! Farhan merajuk! Kami taknak / tak bagi dia kawen dengan Adurra..! Maka dia merajuk minta dipujuk. Nasib baik engkau 6 tahun, kalau engkau 36 tahun.....!!!


Sudah la Farhan. Orang nak solat isyak ni, janganlah kau bermuram durja di sini!
Soalan Adurra, si pinky girl "Kawen tu ape?" Tanya la Farhan, makcik pun tak tahu!
Insan (sebenar) yang bertunang. Tahniah ye!


Sungai, oh sungai!
Makan, tidur, cecah kaki dalam air sungai yang sejuk. Then naik...makan balik, tidur, bangun, baca buku....balik. 


Happy ending!


Sesi makan untuk kali ketiga.

Ahli keluarga baru..
Kenalkan...Cik Kuning, Cik Putih, Cik Biru dan Cik Turquoise. Mereka baru di anak angkatkan oleh Bella & Tyty di Mid Valley. Kehadiran mereka merawat hati yang rawan. Thanks sisters! Pagiku sangat berkicauan sekarang!

Atas : Cik Kuning & Cik Putih. Jantina : Female || Bawah : Cik Turquoise & Cik Biru. Jantina : Male
Kedudukan berubah setiap 1/2 minit tapi nama mereka tidak berubah. Masih boleh kenalpasti melalui warna badan.

Weekday, mereka ditinggalkan dengan Opah mereka di Bukit Sentosa, ye. Mummy kena pergi kerja mencari sesuap nasi untuk Mummy dan sebungkus makanan untuk kalian berempat. Sebungkus untuk tempoh sebulan, hmmmm...masih mampu rasanya. Kamu makan cereal kan, bukan makan fries or nugget, kan...



p/s : Hujung minggu ini ada majlis penting perlu dihadiri. Cik Kembar nak nikah. Baju tema masih belum difikirkan. Jangan sama, nanti confius mana pengantin. Bila pulak nak pi shopping ni? Jumaat ni, sempat? Beli siap, sebab tempah dah tak mungkin! Huhuhu...

03 February 2012

Wedding @ Kuala Selangor

This moment baru sempat upload ini picture ke BCB. Tidak masukkan ke FB sebab memang tak mahu apa pun picture tersimpan di situ. So, En Ijam Izham & Puan Awan Dania, kalau mahu pictures ini, sila beritahu ye. Sekeping gambar si kecil itu hanya RM10.00 sahaja. Haha! Free gambar saya 1..

Kalau kedekut tak nak bayar, try copy-paste dari blog ni! Haip! 

Date : 29 January 2012
Venue : Kuala Selangor

Post ini akan jadi sangat panjang, so perlukan 'jump break'. Klik link di bawah ye. Thanks!

02 February 2012

Oh, Patrick .....

Spongebob: "What do you usually do when I'm gone?"
Patrick: "Wait for you to come back"