The rain falls because the cloud can no longer handle the weight. The tears fall because the heart can no longer handle the pain.

Never hurt people who love you a lot, because they WON'T HURT YOU BACK. But they'll probably have NO CHOICE but to LEAVE YOU FOREVER.

31 May 2010

Family Dinner @ Tg Malim

OK, that's the title. And below pic will be the contents of the entry. Full stop. Hahaha!

Dinner sempena bday Mami. And kebetulan semua ada. Bode, Angah, Nana and Im. Wah..and tibe-tiba aku pun ada..WAH! MERIAH!

Frankly speaking, I'm falling in love AGAIN. Yes, AGAIN. With this handsome boy! Petra!

Look! Look! He's flirting!
Dia ngorat the whole waitress dalam restoren tu. Wuhuuuuuuuu..
Sangat tertarik dengan cincin si handsome boy ni pakai. Stylo siooott!


Dan baby-baby yang turut serta dalam acara orang dewasa memenuhkan perut. Hahaha!


Okey, cukup caption di atas.

28 May 2010

Tak! Tak! I tak cakap pasal U!

Betul, serius. This is not about U but if until the end of the entry U think that "Hey, it's me that this young, gorgeous lady are talking about...!" .. I takleh la nak cakap ape-ape lah. Oo..Ooo....maybe it's what we called as KEBETULAN. Waalllaaaahhh!

Kalau ingatan I ni tak ting-tong lagi or some-sort-of-bengong, rasany
a semua kakitangan kat sini (UPSI tercinta) akan dapat SEKURANG-KURANGNYA 2 PELUANG untuk berfikir " aku nak teruskan tak kerja di UPSI ni?"

Bile?

OK here:
1) if u are supporting staff, u ada peluang bile masa u dapat s
urat panggilan temuduga. 2nd masa u ditawarkan menjadi part of UPSI-an;
2) If u are Pegawai Tadbir, masa u dipanggil untuk duduki ujian saringan, then dipanggil temuduga and lastly masa ditawarkan; or
3) Lain - lain post, masa temuduga..of cour
se! and masa u ditawarkan...of course! (am i repeating myself?)

Masa ditawarkan, of course U tahu UPSI ni kat Tg Malim. Search kat GOOGLE "Tanjong Malim", go to Wikipedia
..then U'll found where is Tg Malim!

Look! I found not 1 but thousand. ( Wait, takkan Tg Malim pun kne search Google! Oh, unless u are from New York...)

Masa U dipanggil untuk duduki ujian saringan, of course u kne jejakkan kaki ke Tg Malim ni kan? belum pernah lagi Kikin buat Ujian Online (kan, Kikin?). Then, of course u dah tahu how is Tg Malim...! Tadaaaaaaaaa..!
Yes darling! It's only small pekan! What do U expect? As big as KL, huh! With Twin Tower in the middle of it? Big huge SOGO-alike? Sorry, Tg Malim ada TF and Billion je. Owh, tak lupa Yatt Fong dimana Kak Zu adalah dutanya!

Ok, maybe tak sempat nak jalan-jalan masa ujian saringan tu. Faham2. Habis ujian U mesti terus balik your hometown / city U kan? I faham, sebab I've been there, u know.

Well, terus terang la I cakap. Yes, memang nothing pun dalam Tg Malim ni. Tapi pernah dengar pasal Yik Mun Pau? It's on TV, hey...what's up with U? Bile baru balik Malaysia ni??



Then masa temuduga? Again u sampai Tg Malim. Kali ni masuk dalam bangunan cantik we called as Canselori. Did i ever remember U duduk kat kerusi menunggu depan bilik temuduga tu? I dont think so. I mungkin busy running here and there taking care my trainings.

Or u tak sempat nak usha our own Putrajaya; we all called as PROTON CITY.


Best woo petang-petang jogging sini, aman-damai! First I gi jogging sana masa nk get fit prepared untuk BTN last year. Abis BTN, takde daaahhh! Hahaha.. Owh, kalau u lama sikit, u akan nampak sweet-couple akan jogging sama2, chit-chat..wahh...!

U tak sempat jalan sampai sini ek? Yelah, maybe dah penat kene provoked and tangkis soalan mencabar masa interview. I faham, sebab i pernah lalui.


And tahniah lah sebab berjaya dapat surat tawaran menjadi warga UPSI. It's not easy U know sebab bukan U sorang yang berharap dapat kerja ni. Lots!

And, suke untuk I ingatkan U... ia bukan paksaan! Nama pun
ditawarkan bukan diarahkan. I'm sure surat tawaran I dengan U takde perbezaan ayat ni kan? Mana tahu after 3 years I've been here, bekerja di UPSI adalah satu arahan, bukan tawaran. I dont think so, do you?


Lastly, u terima tawaran tu. U datang sini, lapor diri. Ronda-ronda cari rumah sewa. U lihat seluruh alam di Tg Malim. Behrang, Slim, Taman Segar, Taman Malim, Kota Malim.....Yes, tak pernah jammed, i guarantee! Unless hujan depan sekolah...ala itu pun bukan la amek masa 1 jam pun! I've been work at Putrajaya before, damn!

So, dah dapat view keseluruhan Tg Malim macam mana? Still nak terima? OK, fine!

Welcome to Tg Malim!

So, I tak tipu kan bila I kata everyone here
akan dapat SEKURANG-KURANGNYA 2 PELUANG untuk berfikir " aku nak teruskan tak kerja di UPSI ni?"

So, just shut your mouth complaining about Tg Malim yang hutan ni, mati kutu, bosan and bla..bla..bla.


Kalau ikutkan IC, I lahir KL. Membesar dengan kuat dan sihat di Shah Alam. Getting socialized di Sarawak for a year and another 3 years at Serdang. Takkan kerja di Tg Malim ni boleh buat i jadi orang yang jauh dari keindahan neon bandar besar kot?


And I know your current city / hometown. How's the environment.. black area budak nakal. Hey, I'm Section 19 student la. Sorry, kat sini takde I-City, SACC, PKNS, Plaza Alam Sentral main bowling hujung minggu, Tasik tempat dating minum kat Kedai Kopi.

So, cukup info tentang Tg Malim?

Wake up la. Tolong sedar yang U tak DIPAKSA untuk kerja di Tg Malim oleh Kerajaan Malaysia.


If U wanna help / advise from me, then read this out loud.

Resign
.
No one will kill themself if U resign. Don't worry!

Since u belum sah jawatan then it's 30 days before peletakan jawatan or sebulan gaji sebagai ganti notis. Owh, it's in Perintah Am Bab A, Per 51 (1) (b). Please read it line by line. I'll help if u dont understand...I will.


So, make another one unpleasant description about Tg Malim then I'll post your face here!
(Babe, we are watching U. "We" okey..."We", so just be careful! )

Eh, tak! This entry is not about U. And i tak marah pun... =).

Ok, let's name this entry as I LOVE TG MALIM.
More touchy! =)


Update: And babe, meh dengar nasihat kakak, jangan kutuk boss, sayang esp dalam FB. It's soooo DANGEROUS! =) Seriously, listen to me. Listen to your kakak.

Another updated : Owh, another pesanan dari kakak2 yang lain : Murah2 la senyuman tu. Tak tolak gaji pun kalau u balas senyuman we all ni. Who know, we will end up minum sama-sama kat Secret Recipe..

26 May 2010

Shout-out

THIS LONG WEEKEND GOING
TO TERENGGANU.

Even kata putus belum diberikan
kepada Arzuna Ahmad,
tapi I think I'll make it!

So Terengganu, here I come!

Cuti-cuti Malaysia! Wah!


update 28/05/2010: Rancangan dibatalkan atas sebab-sebab tak dapat dielakkan. Kesulitan amat dikesali. Harap maklum.

19 May 2010

Mari mengarang cerita dongeng

Phuhh.. seharian (dari semalam) aku dok berlari-lari ke ruang depan pejabat ni untuk mengangkat telefon. Almaklum, 4 orang staff gi ujian KPSL, 3 orang di Pangkor, 3 orang di Blok C menjaga kursus dalaman. Tinggal la aku dan 2-3 orang je di ofis. Tiba time pegawai lain turut ke Blok C untuk menjenguk 'portfolio' masing2 berjalan lancar, tinggal aku. Perghh..lipas kudung pun terhenti tengok aku lari pecut ke arah telefon memastikan tidak sampai deringan ke tiga. Huahuahua..hebat tul aku! Berani berlari2 sebab hanya aku dalam ofis. Hehehe..

Dalam waktu kecederaan tu, sempat 'bertegur-sapa' dengan En alod_begilong.


Perbualan bermula seperti biasa. Kemudian sampai ke part Alod_begilong mula nak menggatal.

Aku pun layan la soalan dia sambil mereka (creating) cerita dongeng.. (rekaan semata-mata)

...kesimpulan alod_begilong :

..dan aku meneruskan skrip dongengku:

Tak semena-mena, alod_begilong menyambung cerpen aku. Huh!

Dan nama YAN pun terkeluar!

Dengan pantasnya, aku capai handphone, dan mengirimkan SMS kepada Yan. Sampai entri ini dipaparkan kepada seluruh dunia, Yan masih belum membalas SMS aku. Takpe, aku tahu kenapa dia masih belum balas SMS aku. Mustahil dia sedang meeting / siapkan paperwork jam-jam 1.45 petang sampai kul 8.00 malam. I know her very well. IT IS (MUST BE) BECAUSE DIA TAKDE KREDIT. Haish!

10 May 2010

Lil' update about my last weekend.

Si Tia, pagi-pagi lagi dah sibuk tanya "Cik Zura dah masuk picture kita berfoya-foya dalam blog?" Banyak kerja lagi Tia oii, dari nak update blog pagi-pagi buta. Tapi, disebabkan dah sampai 3 kali dia tanya, I sebagai blogger yang taknak menghampakan 'peminat cilik' pun tunaikan la 'permintaan' dia ni. (cilik ke?)

Tia, si tudung biru.

So, using Photoscape, I sempat la upload + edit ape yang patut.

Pergi bukan sekadar berfoya-foya, tapi pergi untuk melaksanakan tugas hakiki walaupun di waktu cuti. Chewaahh! So, tak salah kan tangkap gambaq tepi pantai..?


Meronda 2-3 buah resort sasaran untuk beberapa kursus tahun ni dan perancangan tahun depan.

So, next year tak yah pergi tengok lagi.

Sampaikan, resort yag masih dalam construction pun kami tengok tapaknya.
Dijangka siap July 2010.
Tempat next kursus, insyaAllah. (takleh reveal nama lagi, hahaha!) So, tgk gambar je.
Bayang-bayangkan lah.
Malam Dinner peserta kursus. Malam Karaoke. Tunjuk bakat. Menyumbangkan suara.

Malam 'pabila suara En Aziz mengundang guruh dan renyai.

Adakah Cik Zarina sedang menyumbang suara @ menyumbangkan lagu?
Jeng~ Jeng~ Jeng~
Kursus yang sangat penuh dengan ucapan emosi. Terharu plak!
Tahun depan, kita buat lagi ye kursus ni. Yang penting, u all kene cemerlang!
Yes! Yes ! Yes!

07 May 2010

Gosip petang hari

Ada satu luahan perasaan..meh dengar tapi jangan tanya siapa.

Ini mamat sangat innocent. Jenis klo dah kawen, kita akan labelkan as 'pijak semut pun mati' semut pun pelik kenapa dia dipijak tapi tak mati. Sangat laaaaaaa baiknye. Humble, down-to-earth dan sebagainya. Name him as anything yang melambangkan kesopanan dan kesusilaan, that's him! Oppss, tapi dia belum kawen. Masih bujang trang-tang-tang.

Entah atas dasar apa, dia tiba-tiba menjadi rapat semacam dengan sorang minah yang rupanya bila diselidik punya selidik, ini minah ada kabel untuk dia terus ke meja boss tanpa melalui kaunter pertanyaan. Huiii...macam besar je power minah ni, tapi takde la besar mana pun, cume ada kabel la. Eh! Eh! Ada jugak kata dia ni anak saudara kpd seseorang. Oh-ohhh! Gossip..gossip!

Sok-sek sana sini, dengar-dengar dorang ni 'couple' ba
k kata adik-adik di sekolah menengah la. Tanya si minah, dia pun buat tak tahu je. Kata dia, lama-lama mulut orang diam la.

2-3 bulan berlalu, cerita mereka diam terus. Entah dibawa ke mana. Tak nampak lagi mereka di mana-mana coffea house lepas waktu kerja. Kat pasar malam pun tak nampak kelibat. Teropong sana sini, rupanya mereka masih ada, cuma sorang sana sorang sini.

I mai la kat minah ni duk risik-risik. Si minah lepaskan nafas panjan
g.

"Cik Bunga, orang semua ingat dia tu sangat humble, mumble, innocent, alim ulamak, tapi...biar saya je la yang simpan apa word yang sesuai untuk gambarkan dia ni..."

Aik, bunyi kecewa.


"Saya bukan kecewa pasal isu couple or what-so-ever ni, yang saya kesalkan, jangan la gunakan saya untuk kepentingan diri sendiri..."

"Apa yang dia gunakan u untuk kepentingan dia sendiri?" Korek rahsia! OMG!

"Tak payah la saya reveal, cuma nasihat saya, nanti kalau time nak naik pangkat, jangan cari saya pulak. Nak kenen-kenen dengan orang itu ini. Saya dah cop muka awak as 'to be shredded'..


Wah!

Itu saja cerita dari I ye. I pun nak jugak la selit-selit nota pesanan kepada si mamat tu, tak baik 'guna-gunakan' orang tau. So, sekarang sape susah? U boleh ke bayangkan muka u kne 'shredd..!?' Emm...nanti interview naik pangkat, u cari la orang lain pulak untuk dapat jalan senang ye.

Dengar cerita, hujung tahun ni nak naik pelamin. Congratz! =)

04 May 2010

Hujah pembelaan tanpa wakil peguam. Sendiri bikin.

No need to hired any peguam untuk mendakwa pemilik blog yang suka tidor dalam belukar. Ohoo...ada unsur2 kutukan dalam entri ko ye! (is it your latest entry ni ditujukan KHAS UNTUK AKU?)

Yan!
'Thanks' sebab ulang lagi sekali ayat dalam blog aku > entri ini. Grrrrrr!!

Sah, bukan sekadar mimpi. Dan memang dalam call register aku, ada nama Fifi call aku kul 11.00 malam. Ko kata awal? Hello my dearest sayang, ingat tak last time kite bercamping kat umah K.Zuna, ape korang komplen pasal mata aku? Sembab? kurang tido? Ha..! Ha..! That why aku ambil langkah berjaga-jaga. Tido awal supaya mata tak letih. Melambatkan proses kedut bawah mata.

Aku masih waras, tido dlam keadaan baring!


Eleh, lupa la tu. Or pura-pura lupa.
Well, dengan adanya ko dalam agenda jalan-jalan kita bertiga / berempat, akan siap dengan pakej. Ko ratu sesat jalan. Insyaallah akan sampai ke tempat yg dituju, dengan syarat akan round 1 KL dulu, baru sampai. Kajian aku dengan Kak Zuna mengatakan, ko adalah punca virus. Kesimpulan : urat ko akan putus bila bersama kami, tapi tiba2 lak gedik macam putus-tak-putus bila dengan Syed. Hek!

Yup! Agree la babe!
Ingat tak kejadian 'abang polis-ala-ala-Ally-Iskandar' yang tahan kita malam rambu-ramba kat Danau Kota? ...aku ni pn xla baik sangat... (meminjam ayat yan dalam blognya), tapi at least abg polis tu tau kita baik, kan Yan? Actually, klo malam second week tu kita jumpa abg polis yang sama, memang aku nak buat lawak "IC sape bang, saya yang drive ni ke, kawan saya ni, or member yang tido kat belakang ni..?"

My opinion, bukan sahaja girls bertudung tak 'cantik' bila merokok, yang tak bertudung pun, sama tak 'cantik' bila merokok. But lastly, it's their right. Cuma, tak sedap mata memandang, kan?

Last but not list, rindunyer kat si kembar daring yang semakin temban ni. Oppsss!

03 May 2010

help needed, roger!

Klik for better view.

Sesape yang pernah hopping to my blog, pernah tak korang gi scroll menu bar kat atas tu. Start with
HOME|Jom Shopping| Jom FaceBook| Gossip Room | Download Lagu| YouTube | Tips Cantik| ..ok. The End.

Kalau baru nak gi scroll, go ahead. Then korang akan perasan, kat button Jom Shopping, walaupun keluar dropdown |outfit|handbags|makeup|kasut|...it's empty!

Why?

It's because, aku tak jumpe pun lagi a.k.a takde idea nak letak link ape. No idea at all...

Mulanya, ingat nak relaks dulu, hopping sana sini, mana tau nanti jumpe the best link utk aku paste there, tapi sampai sekarang takde woooo.

So, my dear friend / viewers, anyone with any idea?
*Button comment ada di header, TQVM!

Lagenda Budak Setan - movie version!

Seriously, aku tak dengar pulak pasal pembikinan filem ni. OMG!

My faveret novel masa Form Five, babe. It's on movie!

Harap2 movie version ni setanding (kalau tak lebih hebat, at least sama hebat) dengan novel.
Pls dont ruin this lagenda love story. Dont ruin my mood.

Coming out 2010.

*Cuma aku tak pasti jika movie ini sampai ke part Katerina. Well, pencinta Lagenda Budak Setan akan tahu yang cerita ni terbahagi dua. Ayu and Katerina.

Okey babes, intai trailer jap!


Klik here. (for movie trailer)

Klik the picture for novel synopsis.


"Trailer untuk filem Lagenda Budak Setan.
Adaptasi dari
sebuah novel terlaris Malaysia.
Merungkai rahang jiwa
KASYAH,
AYU, AZMI & KATERINA."

02 May 2010

Hujung minggu di musim panas.

Bagaimana caranya untuk pastikan badan sentiasa sejuk, nyaman dan dingin di musim panas-panas-hujan-sekali-sekala ini?

A) Pasang air-cond.
Dah bertahun kami fikirkan cara begini, tapi at the end masih belum tertunai. Setiap kali apek kedai air-cond tu hampir-hampir berjaya memujuk mama untuk pasangkan air-cond kat umah, percayalah...esoknya pasti hujan 2 hari berturut-turut. Lantas Papa kata, "Tak payah la air-cond, dah sejuk dah!"

2) Kipas siling + kipas meja. Maximum speed hanya 5 tapi boleh upgrade until 8.
Yaaa! Sangat benar, tapi sangat tidak praktikal bila kalau ada 5 ahli keluarga bermakna ada 5 kipas meja - sorang satu.

Maka, tiba-tiba semasa aku sedang layan cerita HOUSE di AXN, dia tanya.

Long, nak gi mandi sungai tak?

Percayalah, bila yang namanya AZURA dah duk umah, dia sangat berat hati nak tinggal couch pink dan remote control TV. Esp bila AXN sedang marathon CSI, NCIS.. Dan esp kul 4ptg ada 5 hours marathon Without A Trace.

Tapi, sebab Abby sangat bersungguh-sungguh, akhirnya... tanpa membuang masa kami berja ya mengumpulkan anak-anak jiran tetangga dan member2 Abby / Adik. Tak sampai 5 min, semua dah bersedia dengan seluar mandi masing-masing di parking rumah. Perghhh!!

Kaki bukit Genting. Sg Kedondong adalah arah tujuan. Perjalanan hanya dalam 45 min. Tanpa buang masa.... cari port dan.......

Upacara memasang khemah!
Lima minit je , bro. Budak-budak ni termasuk bapak budak memasang tent yang bukan tujuannya untuk tidur tapi untuk simpan segala harta benda di dalamnya. Dan termasuk makanan!

Upacara masuk air. Mandi sungai. Sejuk gile-gile. Redup2 je. Port yang pada mulanya ramai pengunjung lain selain kami, beransur .. I mean mereka beransur pulang kerana renyai-renyai (mungkin). Kami? STAYED WHERE YOU ARE. NO MATTER WHAT!

Scene yang tenang-aman-nyaman. Tak payah berendam satu badan, cukup sampai lutut dah membuatkan badan menggigil. Ada anak ikan berlari-lari di betis buatkan aku geram nak tangkap. Macamlah terror sangat nak mencekup anak-anak ikan tu dengan tangan. Papa...1 jam pun papa tunggu nak ikan tu masuk dalam tapak tangan, takkan ada hasilnya.

Berselindung di sebalik batu besar, nak mengintai papa and mama berdating sambil seronok makan tanpa anak-anak. Huaaa! Namun, mereka sedar aksi dirakam. Chesss!

Lain-lain aksi.

Jom balik. Penat. Tapi best sebab masih gigil-gigil kesejukan.

Hujung Mei pergi lagi. Janji Papa. "Kali ni papa nak bawak jaring. Nak tangkap ikan-ikan tu". Papa geram!

Oppss. Ada video. Jika berminat, sila klik. Jika tidak, let it be.

Amaran. Kepada yang berminat (dan akan klik), pastikan :

1) Anda tahan 'sejuk'
2) Slow kan volume pc/laptop anda. Sorry, rakaman ini telah pun di-setting-kan dalam keadaan FULL VOLUME. So, it's loud. Be careful, viewers. I love you, you know! =)

Owww! Last, abaikan suara latar (si tukang rakam) It's not me. It's not me.


video

"Huh, i told u slow down
your pc's volume!"

01 May 2010

Gaji pertama Abby

Minggu ni tiada dalam perancangan untuk pulang ke Rawang. Sementara merangka-rangka aktiviti hujung minggu, tiba-tiba Abby call, nak buat makan-makan sikit sempena gaji pertama di tampat baru. Sekali dengan Abe & Sadam. Wah, mesti meriah. So, petang Jumaat yang indah..selepas sesi makan-umpat-gossip di Medan bersama beberapa rakan sekerja, aku terus shooooot ke Bkt Sentosa.

Alhamdulillah, simpang-simpang jalan menuju ke rumah semakin jelas. Tiada lagi perang poster yang kadang2 menutup signboard. Angkara signboard, perang boleh meletus tau.

Sampai ke rumah, acara sememangnya sudah pun bermula. Langkah kanan! Terus mencapai pinggan dan NGAP! Melayan anak-anak jiran yang manja dan kawan Adik yang turut memeriahkan suasana sambil menonton Adnan Sempit. Gamat dengan gelak tawa!




Kepada Abby, semoga murah rezeki dan selamat semuanya.
















p/s: 1 Mei birthday Bella. Bergegas seisi keluarga memberi ucapan SMS.
Dapat SMS dari Bella beserta picture MMS hadiah kasut CInderella yang dia dapat sebagai hadiah dari si Fadli. Waaahh!