The rain falls because the cloud can no longer handle the weight. The tears fall because the heart can no longer handle the pain.

Never hurt people who love you a lot, because they WON'T HURT YOU BACK. But they'll probably have NO CHOICE but to LEAVE YOU FOREVER.

01 October 2013

My own instant coffee review

Saya memang mudah dipengaruhi iklan. Lebih-lebih lagi kalau iklan yang cepat membuatkan saya lapar. Esoknya berazam untuk membeli produk tersebut dan terus makan di depan cashier untuk memastikan adakah sesedap yang diiklankan.


TV Commercial yang menggiurkan :p
Termasuklah iklan 5 sekawan sedang reunion setelah sekian lama tak berjumpa, berjumpa pula di sebuah cafe mewah entah di mana bernama KOPIKO Cafe. Grand ko!


Bila si Chelsie beriya memberitahu "saya simpan 3 bungkus dalam handbag"...terus diri ini terasa "Wah! Kena cuba ni...".

Mengenangkan rasa manis-manis si gula Kopiko, terus mengidam nak merasai si manis-manis kopinya pula.

Akhirnya semalam dapat sebungkus 'tester' dari ZMY. Memandangkan belum jumpa lagi kopi ni di mana-mana pasaraya di Tanjong Malim atau Tesco, maka offer yang diberikan oleh ZMY tidak disia-siakan.

Malam tadi dah berkira-kira nak buat food-tasting tapi taknak merosakkan regime kecantikan di waktu malam dengan meminum kopi sewaktu nak tidur. Hahaha! Bersabar sehingga esok, sebab nak merasmikan sachet ini untuk upacara sarapan.





So, hari ini dengan perasaan berkobar-kobar, saya merasmikan sachet ini di pejabat. Sambil menyuap nasi lemak dan scrolling News Feed kawan-kawan di Facebook.....







My honest review :
Tak seperti yang dijangkakan. Tiada identiti Kopiko dapat dikesan di hujung deria rasa. Sehirup..dua hirup..tiga hirup...........sembilan hirup...eh! Mana Kopiko taste? More to kelat-kelat kopi. More to jenama Coffeamix. Is it disebabkan low-acid nya? Should i add a bit of sugar here? Creamer maybe?

Bagi penggemar kopi segera, minat dengan rasa pahit-pahit kopi, ingin mencuba selain jenama segera Coffeemix atau serbuk Kapal Api, mungkin Kopiko L.A Coffeemix boleh menjadi pilihan. Tak salah bertukar selera dan rasa. Still could be one of your shopping-list for tomorrow grocery-hunting.  

Oh, lupa pula. Ianya rendah asid, tak menyakitkan perut kalau diminum waktu perut kosong dan gastric friendly :) 

BTW, semalam membeli barang dapur di Pasaraya Bernam, jumpa Kopiko L.A Coffee di jual disana. Bagi sesiapa yang nak membeli, silalah ke sana. RM10.90 (tak pasti ada berapa sachet)...

Oh. In coffee matter, I am so Yasmin Hani, i guess. 


Tak sangka this gorgeous 'new boss's' taste is just like mine :p
Mari intai locker ofis saya ....
Stok baru in pagi ini. 20 sachets untuk office, 20 sachets kat rumah.



24 September 2013

You can called it as a hobby..i guess.

Actually saya tiada hobi collecting certain things. It's random and so rare. Sebab komitment untuk mengumpulkan sesebuah koleksi amat berat bagi saya. 

Dulu, tanpa disedari sering mengumpul key-chain yang pelbagai corak, motif dan gaya. Tiada spesifikasi yang jelas tentang ciri-ciri key-chain yang menjadi koleksi. Penuh satu kotak kat rumah dan kini aman bersemadi di bawah katil. Bukan kerana tidak lagi menjadi hobi, tapi kerana tak tahu lagi nak digantung dimana. Daripada menjadi tukun pada si habuk membuat sarang, maka koleksi tersebut disimpan rapi. Tiba-tiba datang kerinduan, kotak tersebut akan ditarik kembali.

Kini, entah bila ianya bermula, entah siapa punya angkara menyuntik virus tersebut tiba-tiba di suatu pagi nan indah...baru terperasan "Eh, am I collecting fridge magnet right now?"

Oh, terlalu hijau dalam arena pengumpulan fridge magnet ini, dan tidak kronik macam ZMY di pejabat ini. Sekadar suka-suka dan tidak komited, namun it can called a collection, i guess.

Tak penuh satu kabinet besi lagi. Papan magnetik dirumah juga hanya separuh bariu ditakluki.
 Kebanyakkannya pemberian dari kawan-kawan yang setia mengingati diriku ini sewaktu mereka berseronok bersuka-ria. ada juga kawan-kawan dari golongan akademik yang baru melapor diri semula dari cuti belajar turut memberikannya sebagai tanda hati. Pernah juga memaksa teman-teman yang berkursus ke luar negara..."balik nanti I nak fridge magnet..!" Hah, gitu.

 Keluarga si turtle ini koleksi peribadi sendiri semasa menjadikan Pulau Pangkor sebagai pejabat kedua pada sekitar tahun 2010-2011. Semuanya Pangkor! Sampaikan Mak Cik Jamilah penjual makanan laut di Lumut mengangkat kami di unit ini sebagai anak angkat dia. Oh mama Jamilah!

Ada yang dilahirkan di Lumt, di Pulau Pangkor dan ada seekor dari Terengganu.
 Lihat anak-anaknya yang comel mengikut si ibu dan bapa ke mana sahaja..walau statik setempat. Susunan itu penting!

 Antara koleksi yang yang diperolehi secara ikhlas atau paksa rela. Dalam atau luar negara.
 Pemberian Puan Norazizah sekembalinya beliau dari India untuk berkursus.
 It's from Rif yang berfoya-foya ke Bandung.
 One of my favorite tapi serius lupa dari siapa.
Dah namanya Cik Bunga, pasti rama-rama setia mengekori.

Koleksi key-chain turut mendapat tempat di pejabat itu. Belum dilupakan lagi. Ruang menggantung mulai tiada. Mungkin softboard yang satu lagi akan dijadikan medan gantung.

So, thanks pada yang sudi memenuhkan koleksi ini tidak kira keychain atau fridge magnet. Pemberian ikhlas anda sentiasa dialu-alukan. Kalau anda kelak dipaksa rela, sila turuti. Hahaha!

Berminat untuk menyumbang satu-dua kepada saya? Silakan. Saya sayang anda semua. :)




20 September 2013

Cinta si Tukang Kasut

Saya memang sangat suka beli kasut. Tapi tak suka fesyen yang bukan-bukan. Or terlalu crowded bunga or penuh dan sarat dengan hiasan sampai tak tahu nak sarung kaki ke mana. Jenama pun tak penting, asalkan bila pakai dan saat melangkah, kasut tidak melayang ke hadapan mendahului si pemakai. Kasut / sandal yang hanya ada tali sebaris di tulang jari langsung tidak pernah mendapat takhta di hati untuk membeli. Kasut yang tidak bertutup penuh tapi menyokong sepenuhnya kaki amat dicintai sepenuh hati.

Satu lagi masalah aku dengan kasut ni ialah tumitnya yang nakal. Pakai sehari kadang-kala dah boleh membuatkan alas tumitnya tercabut. Eh, bukan jenama pasar malam. Ok fine, not so high class tapi Carlo Rino kot. Agak-agakla nak tanggal pun. Kasut bersarung penuh Primavera pun lebih kurang je!

Di Tanjong Malim, setiap kali beli kasut, tak sempat kasut dipakai pasti akan dihantar dengan penuh manja kepada En Li Guard yang garang menjerkah orang namun baiiikkkk hatinya. Dia akan diupah menjahit dahulu tapak kasut sebelum aku berani memakainya. Jangan cari pasal tengah kalut nak pi meeting, lari-lari manja, tetiba tapak kasut tercabut. Tension!

Tapi En Li tidak menyediakan khidmat menggantikan tumit. Walaupun telah dipujuk bertahun lamanya, beliau masih enggan melayan permintaan aku dan seorang lagi Diva di sini iaitu ZMY untuk memulakan perkhidmatan menukar tumit kasut. Alasan beliau - malas nak beli peralatan. Boleh??

En Li yang dimaksudkan. Tak nampak garang sebab ada dua awek cun sebelah dia. Haha!

Maka, berkumpullah segedabak kasut dirumah yang masih cantik segak berseri tapi tumitnya sebelah atau dua-dua belah hilang. 

Misi mencari cinta si tukang kasut bermula. Terjumpa seorang pakcik di Bukit Sentosa semasa menemani mama ke pasar yang sedang memulakan perniagaan rutinnya di kaki lima kedai. Esoknya, terus loading 2 pasang kasut dalam kereta dan semasa mama tengah sibuk mencari ikannya, aku lari sekejap menghantar kasut.

Janji kami seperti ini.

Aku : Pakcik, saya nak tukar tumit je. Lama tak nak siap? Atau saya jalan-jalan kat Tesco dulu, nanti dalam 1 jam saya ambil. Okeh...ala kuci-kuci-kuci...comelnye pakcik niiihhhh! (Part last saya tambah untuk menambahkan elemen comel saya)

Pakcik : Baiklah, nak. (Ye, itu sahaja jawapan dia??) 

1 jam berlalu. Kembali ke tempat pakcik, dia sedang mengerjakan tumit kasut. Setelah memberikan hint kepada mama untuk tunggu dan main je Candy Crush dalam kereta, aku duduk tersipu malu tepi pakcik tu. Pakcik tu tidak menunjukkan ciri-ciri cuak dan gabra pun ada seorang anak dara comey lotey tersipu-sipu macam ada orang nak masuk meminang di tepi dia.

Khusyuk aku memandang kasut-kasut aku dikerjakan oleh pakcik ini. Tadaaaa...!

Kasut pertama yang dibaiki tumitnya yang rosak + pecah + hilang sebelah.

Kasut kedua yang sedang diusahakan tumitnya..

Aku : Pakcik tinggal mana?
Pakcik : Bukit Beruntung. Anak tinggal mana pulak?
Aku : Bukit Sentosa. Pukul berapa pakcik buka kedai ni?
Pakcik : Kul 8 dah ada dah...
Aku : Tutup pukul berapa?
Pakcik : Kul 6 petang.
Aku : Bukak tiap hari?
Pakcik : Ye, nak. Hari Jumaat tak bukak lah.
Aku : Ooo. (hilang idea sebab produktiviti pakcik itu sedikit menurun bila dia melayan aku berborak)

Aku pun diam je la. Info utama aku dah dapat. Kalau borak panjang-panjang sangat nanti makcik yang jual buah sebelah tu ingat aku nk ngorat pakcik ni dan potong line dia pulak. 

Melihat hasil kerja dia...mula-mula cuak jugak tengok dia semboro je tampal tumit aku bersegi-segi. Mula gatal mulut nak menegur tapi masih bersabar. Selesai dia memaku, barulah dia mengikis lebihan yang menyakitkan mata itu.

Hish. Sibuk je kan dengan kerja orang. Tahu lah dia nak buat macam mana. Ini kompetensi khusus dia. Aku bagi pakcik ni 12 mata CPD khusus untuk kekemasan hasil kerja dia setelah siap. 

Lebih kurang 10 minit, tunggu semuanya selesai... akhirnya pakcik itu mendongak memandang aku. "Ok, dah siap..!"

Aku tersenyum. Dengan upah dan kepuasan yang jelas terpancar di wajah aku, pakcik si tukang kasut aku tinggalkan. Terbayang aku akan ke ofis esoknya dengan Carlo Rino yang telah dibaiki tumitnya.

Oh, terima kasih pakcik si tukang kasut. Cintamu kuhargai.    


Pakcik si tukang kasut yang sangat komited dan efision dalam kerjanya. Aku tak tahu tu kasut siapa. Malas nak tanya.

psstt : Tak boleh lama-lama sangat renung pakcik ni sebab makcik yang jual buah-buahan kat sebelah tu dah jeling-jeling dan asyik mendehem. Huh..! 

04 September 2013

Open House, oh! Open House




Diakhir-akhir Syawal ini, berapa sesi Rumah Terbuka @ Open house anda telah penuhi? Setiap hari? Setiap minggu? Itu belum lagi Open Office yang selalunya berlangsung di pejabat masing-masing di waktu bekerja, kan? 

Saya pun suka memenuhi undangan rumah terbuka ini. Bukan semata-mata kerana save budget tak payah beli makanan tengahari atau malam, tapi sesi berkumpul makan ramai-ramai itu sangat seronok. Masa itulah yang jauh didekatkan, yang dekat dirapatkan, yang tak kenal mula mengenali, yang tak bertegur sapa mula tersenyum ramah. 

Cuma ada beberapa perkara berkenaan open house ini membuatkan dahi saya berkerut. Pelik. Adakah kerana tetamu menapau makanan untuk balik ke rumah? Oh, itu dikupas sebagai isi terakhir. Itu sudah biasa didengari bukan. Mari kita bercakap tentang perkara lain selain itu.

#1 - Trend.
Amalannya rumah terbuka ini adalah mengikut kemampuan si tuan punya rumah. Jika ada kelebihan rezeki dan ingin dikongsi bersama-sama sanak saudara, jiran tetangga dan sahabat handai, maka sangatlah bagus melaksanakan perkongsian rezeki tersebut. Ya! Selain merapatkan silaturahim sempena Aidilfitri Al-Mubarak. Tapi cuba korang semua jeling-jeling atau imbas kembali open house zaman sekarang. 

"Tipah, tahun ni kau tak buat open house ke? Tahun lepas kan kau buat?" Si Senah menjerit di sebalik tembok rumah.

Biasa dengan dialog diatas? Apa reaksi Si Tipah? Kalau memang ada perancangan Si Tipah & Family nak buat open house kerana kelebihan bonus dan rezeki, Alhamdulillah... Dapat jugak merasa puding karamel Tipah yang tip-top.

Tapi kalau Si Tipah tiada perancangan? Dicampur pula ada rasa malu 'tahun ni takkan tak buat'...maka terkucam-kucam la si Tipah menggagahkan diri membuat jugak open house. Kerna apa? KEWAJIPAN BUAT SETIAP TAHUN?

Adakah disebabkan tahun lepas Si Tipah buat open house, maka sampai akhir waktu Si Tipah KENA buat open house? Tetamu lain hanya menunggu waktu dijemput. 

For me, tak malu ke meminta-minta? 
Pada yang pernah tanya pada bondaku "Bila nak buat open house, kak?" Kalau sempat anak sulung dia ni mendengar, maka akan terdengarlah jawapan balas " Asyik kami je buat tiap tahun, apakata makcik pulak buat. Open house ni bukan wajib untuk kami je.." 

Tersengih je kan makcik? 

Come on. Hormatlah orang sikit. Jangan tahu nak harapkan dari orang lain je. Sekali lagi ditegaskan, OPEN HOUSE BUKAN WAJIB. HANYA JIKA ADA LEBIH REZEKI DAN KEMAMPUAN SAHAJA. Jangan melampau. Selepas raya nak makan apa? Serdak kuih tart?

Pernah jumpa orang macam ni?

#2 - Makan sampai kenyang.
Pernah lihat? Atau pernah buat? Atau SELALU buat? :)

Hello... open house ni bukan open for ONLY you. Ramai lagi akan datang. Tujuan open house ni selain berkongsi rezeki, adalah untuk merapatkan silaturahim, bertanya khabar. Dah la kau datang dengan main point nak makan dari start masuk rumah sampai jadi tetamu terakhir..... Sampaikan tuan rumah terpaksa top-up tray lauk sebab kau bedal seorang...

Tuan rumah bukan nak kongsi rezeki dengan kau seorang je tau. Ah, malas nak ulas dengan lebih terperinci. Takut terkasar bahasa. :) 


Pernah jumpa orang macam ni?

Cukup tak faham mentaliti manusia macam ini. 

#3 - Tapau
Need more explaination? Untuk anak, kakak, abang ipar, anak saudara, tok su, Kak Nah sepupu kepada abang ipar....dan lain-lain yang berada di rumah sebab datang melawat semalam.

"Eh Cik Bunga, kau ni bising. Tuan rumah tak cakap apa-apa pun!"

Oi Mak Cik Senah... tuan rumah memang tak cakap apa-apa. Dalam hati dia, kau tahu? Mana ada tuan rumah akan kata TAK BOLEH. 

Tapi, open house ni bukan untuk kau seorang (ayat ulangan).

Need more explanation?


Pernah jumpa orang macam ni? 

Ya, itu dia Top 3 perangai yang aku selalu tengok di rumah-rumah terbuka yang pernah dipenuhi jemputannya. Ada lagi? Meh kongsi...mana tahu boleh jadi next entri. Kita kupas sampai lemas!

05 April 2013

Kalau aku bukan AR?

 

Dah lama tak merepek, so kali ni nak merepek. Ha ha ha!

Kalau la aku bukan Pegawai Tadbir atau dikenali sebagai Penolong Pendaftar (Assistant Registrar - AR) kat Universiti ni, siapa lah aku agaknya ye? Aku rasa kanl, it's depends pada kerajinan dan ketekunan aku belajar waktu sekolah dulu kan? Hahaha. Tu la, masa sekolah mama suruh belajar rajin-rajin, pi selitkan kehidupan harian dengan kisah percintaan ala-ala monyet, gitu. Kalau full concentrated 100% belajar je tanpa dicemari unsur-unsur percintaan, mungkin Prinsip Akaun aku dapat A, pastu tanpa buang masa apply Degree in Account, pastu minta kerja kat Jabatan Akauntan Negara. Haha. Pegawai Kewangan. Hurm, lebih kurang kerja Pegawai Tadbir je kot.

Rasanya, unsur-unsur percintaan takde kena mengena dengan keputusan Prinsip Akaun aku kot. Sesungguhnya, mungkin keputusan A aku dalam Sains disebabkan percintaan aku dengan budak kelas Pure Science kot. Ha, yang itu mungkin. Gile gempak aku A dalam Sains. Tak pernah terduga. Aku target Prinsip Akaun! Jampi apalah yang Cikgu Kamali sembur kat aku dulu.

BM dan BI..memang dah dijangka akan A. So, taknak ulas panjang-panjang. Cuma, kalau aku sahut saranan Cikgu BM aku (lupa nama dia), mungkin aku sekarang penulis novel sambilan kot. Sebab malas, rasa-rasa nak score Prinsip Akaun yang melampau dan rasa macam takde masa nak memerah kepala otak mengeluarkan ayat-ayat metafora jadi sebaris ayat, so saranan Cikgu BM itu terkapai-kapai di lautan biru. :) Cukuplah jadi penulis blog, kan? Tak payah nak berangan jadi penulis novel kemudian novel jadi filem, dapat ribu-ribu royalti.

Dapat pula Matrikulasi Melaka dalam Pentadbiran Perniagaan. Belajar Business. Belajar Akaun. Dinamika Kemahiran pula tentang adab dimeja makan korporat. Imbang sangat! Not to mention English Course dimana aku, Azzuraida dan Khatib adalah Best Student dalam era tersebut. 

Masa nak apply Degree, terfikir-fikir antara Business Study atau Account. Setelah puas membuat kajian tersendiri tanpa dipengaruhi sesiapa, maka Bachelor in Business Administration menjadi pilihan. 

Sebab?

Kalau aku ambil Account, aku akan mastering account field je. Angka sahaja. Macam mana angka tu masuk, tak peduli. Yang penting, once dia masuk, rekod kena jelas. Imbangan Duga harus imbang. Untung paling penting.

Kalau aku ambil Business, dalam business world kena ambil tahu sikit tentang Akaun supaya tak kena tipu dengan Cashier yang ditugaskan menjaga mesin duit yang aku gunakan dalam perniagaan aku. Aku kena tau betul ke amaun UNTUNG yang dipaparkan, bukan akauntan aku sapu 10% dari untung masuk poket dia baru yang lain bagi aku. Sebab tu aku ambil Business Admin. Nanti majoring aku ambil Account. BIJAK! BIJAK! 

Cuma masa apply dalam sistem UPU online tu, tersilap tick pula. Dah cantik pilih UPM, Bidang : Bachelor in Business Administration.... tiba-tiba tak perasan terklik kat UPM Kampus BINTULU daaaaaaaa...! Haishhhh! Tak perasan lama gila sampailah surat tawaran keluar. Hahahaha! Ambik kau!

So, bila dah grad, terus apply UPSI sebab mama suruh apply sini. Rezeki aku kot, dapat. 

And here I am.

Cuma kalau kecintaan aku terhadap Prinsip Akaun melimpah ruah sampaikan aku dapat A dan terus ambil Bachelor in Accounting, kerja kat Jabatan Akauntan Negara. Pegawai Kewangan? Mesti tension kan? 

Jabatan Audit Negara? LAGI TENSION! 

21 February 2013

My password was changed by....who?

Amboi-amboi...
Bukak blog pagi-pagi ni, ingat nak post something. Tup-tup, sign-in macam biasa...then keluar macam ni. Blog 


WHAT!??
My password was changed 8 days ago?
But...i don't!


Cik Bunga ni pun ada orang nak take over ke? Ehhhh...bukan ada apa pun. Takde rahsia kerajaan tentang kenaikan gaji penjawat awam, takde gosip terkini Fizz Fairuz bertunang dengan isteri orang..takde! Takde! 

A quick roll-over my blog, nothing suspicious. Alhamdulillah. Mana la tau, si penukar password tetiba post entri entah apa-apa...haishh! 

Ok. Sekali lagi password ni bertukar...Cik Bunga buat solat hajat supaya jari dia terkehel masa nk hijack account comel Cik Bunga ni. Huh..tak malu!

Well, actually nak post satu picture yang membawa kepada 1001 kemungkinan. Enjoy the picture. Muah!




11 February 2013

2013..oh 2013

My wish on earlier 2013 is : 2013, please be good to me.
But, takdir Allah selalu mengatasi segalanya. 

Zillions of pengajaran yang aku belajar dari kegagalan ini.
1 - Kita merancang, Tuhan menentukan.
2 - Apa yang kita anggap rezeki walau di depan mata, kalau bukan milik kita, tetap BUKAN MILIK KITA.
3 - Tak semua kita akan dapat. Diwaktu kita TERPAKSA MEMILIH, 1001 cabaran akan kita hadapi, even pilihannya hanya 2 sahaja.
4 - Kita manusia biasa, walau sehebat mana kita di dunia ni, you are no body without HIM. Akhirnya, kita meratap sayu juga kepadaNya.
5 - Senyum. Walau setiap saat kau menangis.
6 - Sebab mulut badan binasa.
7 - Fikir. Kemudian fikir dan fikir lagi. Dan fikir..fikir...fikir! Sentiasa berfikir. Don't stop.
8 - Jangan pernah menyesal dengan sedetik lepas yang berlalu.
9 - Takkan pernah terjadi 'menangis air mata darah'. Sebab tu takkan pernah terjadi! :)
10 - 'Jam dunia' milik Allah. Kau tak mampu nak putarkan kembali even sesaat.

Cukuplah 10. Lagi zillions akan dikupas nanti. :)

Time to change. Takda apa boleh diputar kembali. So, pilihan yang ada "Let's start again!".

Berbahagialah buat yang bahagia. Jangan bersedih buat yang sedang bersedih. Selagi esok tak berakhir, teruskanlah kaki melangkah, bibir tersenyum dan menyintai yang dicintai.


(^^,) Hehehe!

 

Cik Bunga :
InsyaAllah, akan kembali berblog.  Facebook dah ramai sangat spy. Huhu :p Bosang!
Huh...rugilah org yang hanya ada FB Cik Bunga tapi takde Blog Cik Bunga. Tapi orang macam Kak Rahayu Mangsor, anda beruntung even tak dok kat Bukit Beruntung. Tepuk bahu Zura once Kak Ayu dah baca nota kaki bawah ni ye. Huahuahua! Tapi kalau uolls tagged i dengan harapan i bagi komen, InsyaAllah, I tetap komen la.... hihi!