The rain falls because the cloud can no longer handle the weight. The tears fall because the heart can no longer handle the pain.

Never hurt people who love you a lot, because they WON'T HURT YOU BACK. But they'll probably have NO CHOICE but to LEAVE YOU FOREVER.

30 September 2009

dah lama tak buat Psyco Test ni kan. So, try jap.

What Length Hair Should You Have?

You Should Have Long Hair

You are assertive and bold. You lead when others follow, and you're not afraid to go after what you want in life.

Your hair tells people that you are powerful and even a little vain. You want to be respected and admired.

You can be a bit self-absorbed at times. You can't help it... you're in love with yourself!
You are good at getting your way. All it usually takes is a well practiced flip of the hair.


What's Your Name's Hidden Meaning?

You Are Bold and Fearless

You are usually the best at everything ... you strive for perfection.
You are confident, authoritative, and aggressive.
You have the classic "Type A" personality.

You are incredibly wise and perceptive. You have a lot of life experience.
You are a natural peacemaker, and you are especially good at helping others get along.
But keeping the peace in your own life is not easy. You see things very differently, and it's hard to get you to budge.

You are a very lucky person. Things just always seem to go your way.
And because you're so lucky, you don't really have a lot of worries. You just hope for the best in life.

You're sometimes a little guilty of being greedy. Spread your luck around a little to people who need it.

You are wild, crazy, and a huge rebel. You're always up to something.
You have a ton of energy, and most people can't handle you. You're very intense.
You definitely are a handful, and you're likely to get in trouble. But your kind of trouble is a lot of fun.


What Greeting Are You?

You Are "Hi"

You are laid back, happy, and cheerful. You are casual, and you stay away from stuffy environments.

You tend to be witty and sharp. You keep other people on their toes.

Energetic and hyper, you tend to be a person of action not of words.

Whenever you have something to say, you communicate it quickly and clearly.



Dah! Penat pulak buat test ni.

29 September 2009

Bercuti dengan 5 barang pilihan terhad.

Tetiba cik kak ni (sambil menunjuk pada batang hidung sendiri..) sangat rajin mengadap Facebook. Compare quiz dengan rakan maya yang lain dan bergaduh dengan Yan di ruangan Wall yang tiada had.

Suddenly, aku terjebak dalam Application ' Take What You Love To Your Dream Destination ' by Levi's.

Tak nak cakap banyak, promote lebih-lebih pun takmo (menggeleng-geleng kepala), so my dearest geng... sila vote disini. Oppss, jgn lupa log in facebook. Hahaha.

Tetiba teringat honeymoon idaman housemate ku, Cik Dewi. New Caledonia. rasa-rasa, dia nak bawak aku tak gi sana? Hahahahaha!


28 September 2009

Hadiah Raya

Ingat birthday and Christmast je ke ada hadiah-hadiah ni. Jangan tak tahu, tetiba pada Raya ke 4 aku terima satu parcel misteri.

Jeng - jeng - jeng !

Bile tengok label Tiffany, rasa macam 'GULP! SAPA PULAK BUAT LAWAK NAK PROPOSED MELALUI POS EKSPRESS NI..?? *Perasan!

Rupanye...it's not a ring but a bracelet! Huaaaa..hahahaha!

chekedaut babeh!



3rd prize...okey la. =)

So, am i going to wear this Tiffany Style Pure Sterling Silver 92.5 Bracelet ?

Huhuhu..saja berlagak. Tak baik tau. Duit raya kite lagi banyak dari awak! Huh!

15 September 2009

Entri sebelum cuti raya.

Kerja masih banyak walaupun esok lusa dah nak cuti raya.

TIPS SEBELUM CUTI RAYA


Ces..tetiba lak banyak tips nak bagi. Semalam pasal tips shopping last minute.

Ok guys.
Jumaat last day kerja before sume joli katak bercuti. Even ada yang nak cuti Khamis. Go ahead.

So, tips dari aku sebelum nak balik kampung beraya, main meriam tanah, bakar lemang or what so ever...

Dinasihatkan supaya on the last day before korang cuti lama,
susun2 la ape2 dokumen yang patut,
catat on post-it notes
ape2 yang urgent and to-do
so that korang tak perpinga2 ape nak buat.
Yela..cuti lama.

Buat kengkawan seUPSI, pesanan dari ICT. Jaga laptop and desktop anda.

Pesanan dari TokLey - make sure pintu ofis, electricity switch off before balik raya.


SEMOGA BALIK DARI CUTI NANTI KORANG AKAN SEMAKIN SEGAR BUGAR UNTUK MEMBUAT KERJA.

Last but not least;


from me!

ada sesape teringin nak bagi aku duit raya, jangan malu-malu sebab aku masih layak menerimanya. Sengih!
heheheeeeeee!

14 September 2009

Tips shopping nak raya.

Dalam tengah - tengah surf blog yan tentang our mini gathering semperna buka puasa last week, aku dapat satu idea nak wat my next entri.

Tips hari raya!

Dah siap sume preparation hari raya? Mesti dah kan? Okey, so this entri is for those yang nak shopping last minute. Aku walaupun dah shopping awal, tapi tetap akan ada istilah last minute shopping jugak. Saja. Oppss..tips ni khas untuk orang di luar sana. Aku ni kes lain. Kes memang nk shopping jugak walaupun dah shopping. (stop talking about yourself!)


First ladies and gentlemen.. pastikan sebelum korang nak meredah ke tempat shopping idaman kalbu tu, tangki minyak isi full ye. Ye la...klo dah sume orang fikir macam korang, nk shopping last minute, sah-sah la jalan tu akan jammed. Korang nak ke tersangkut dalam jammed, then minyak lak klip-klip bagi isyarat "Oiii..isi cepat oii!" Gelabah je! Tak vogue sungguh!

Terus tak jadi shopping!

Jangan lupa tutup balik tank tu. Excited sangat nk g shopping kang, tak perasan penutup tangki korang dok kat station minyak tu. Nangis gelak-gelak la korang!

Jika bukan anda yang drive, sila pastikan driver undian anda mahir dengan selok belok nak g tempat korang nak bershopping tu. So that korang takkan lepak dalam kereta 8 jam untuk satu perjalanan yang hanya memakan masa hanya 1 jam. Such as dari Serdang ke One Utama.

Dan jika driver anda tetiba terima call yang dia kne jawab jugak, stop or suh dia duk belakang and gantikan dengan 2nd driver for a while. p/s : pastikan 2nd driver tahu kemana arah dituju.


Oppsss...jangan lupa or jangan nak memandai nak g shopping sensorang melainkan korang memang alah dengan shopping in clan. Yela..mana tahu korang teeerrbeli kasut yang sebijik sebijon dengan kasut member yang korang plan nak show-off raya pertama.

Or at least, takde la korang dok tayang baju kat badan and ngomel2 sendiri. Ada kawan kan bagus. Leh la dia bagi pendapat or kutuk anda.



















Ladies! Behave yourself. Jangan ketawakan taste kawan kite semasa dia sedang mencuba baju dalam fitting room ataupun membuat aksi-aksi berbahaya semasa shopping such as kait tudung member sebelah dan lari pecut 100m dengan harapan tudung dia akan tercabut. Huh! Tak baik!


Hello..hello...lupa lak. Avoid tempat yang sesak gile nak mampos sampaikan nak bernafas pun kne carry tank oksigen. Ohh please laaa...elok-elok nak shopping happy-happy'an, terus tension. Tak best tul...


Okey. Rule of the thumb. Jangan semberono nak beli tanpa tengok berapa harganyer. Kalaupun korang sume dapat bonus raya RM250 tu...jangan nk joli katak. Check kedai ni berapa harga, kedai ni berapa. Best man win...silap! Best price win!

Pilih and pilih sampai korang puas dengan barang yang korang nk beli tu dari semua aspek. Price, material, kuality, warna yang sepadan, tahan lama (bukan untuk pakai buang je k...) and korang perlukan la untuk raya. Klo plan untuk sambut birthday on 25 Disember 2009, hold la dulu. Ni raya beb! Raya!

Hahh..ni tips untuk menghilangkan penat bershopping di waktu bulan ramadhan di kala korang BERPUASA. Klo tak puasa, leh simpan air kotak milo dalam handbag, kan. Or kulum chewing-gum sopan-sopan. Tapi bila korang puasa, penat kan. SO...cheer up! Smbil dok belek-belek kuih raya, baju raya, tudung....SENYUM. HAPPY! Kan nak raya ni!?

Tips untuk akak penjual - SENYUM jugak walaupun bengkek dengan kerenah customer seperti dalam gambar. Nak marah-marah pun ape la faedahnyer, penat je kak oii!


Kepada parent out there, even kita (KITA tu! Okey, I takde anak tapi I ada adik k!) yang membayar kesemua RM-RM yang anak kita dok tunjuk-tunjuk tu, but let them decide warna, fesyen or cutting ape yang dorang nak pakai raya kali ni. Dorang yang nak pakai, bukan kita pun!

Tapi kalo pilihan mereka ialah seluar warna hijau kecoklat-coklatan berpetak-petak, fesyen ala-ala ago-go dan cutting zaman 60-an...WAJAR DITEGAH. Apetah lagi klo kasut yang depa merengek nk tu lebih sesuai untuk dijadikan kasut untuk main sepaktakraw.

Advise them.





Last but not least, lebih afdal klo korang g shopping tu hangkut sekali mak korang. Sebab mak korang ibarat bank bergerak yang amat berguna setiap masa. Sayang mama!

Selamat bershopping & Selamat Hari Raya!

09 September 2009

Kami hang out together lagi.

"Tanam pinang rapat-rapat, biar senang puyuh berlari..."

Ini adalah ayat tema sepanjang reunion / berbuka puasa kitorang. Aku, K. Zuna, Yan, Zida, Shah, Jaa and Hadi (Khayalan). So sudden, Malek tak dapat joint sebab tuntutan kerja yang lebih penting. Sigh. Dah lama sey tak jumpe dia.. Last time kat Mines. Huh..!

Okey, back to our main story.

Muka - muka dalam keadaan berpuasa. Masih ceria!

05.09.09 - Village View, Bangi.

Idea nak g makan kat Bagan Lalang batal sbb tak cukup korum. Tipu. Sebab tak tempah awal. Hahaha. So, instead of makan kat Ayu Tomyam, Serdang, (idea Yan) kami berempat decide makan kat Village View, Bangi. (Macam pernah dengar. O..oh. Yup. Once upon a time.) .

Kelakar je. Since kami terpacak depan kedai tu last minute gak, so keluarlah istilah2 yang kami terpegun sejenak such as 'meja reject' and 'meja kuih'. Hek! Since tokey Village View tu salah sorang member Jaa, kami dapat "meja VIP''. Hahaha!

Kad raya yang kami suh Jaa simpan sambil ke akhir hayat!

********
Kamus: Meja reject are referred to meja yang tak disusun awal-awal dalam restoren. Baru amek kat stor and just letak kat tepi sudut restoren; meja dalam keadaan baik; tak goyang.

Meja kuih pulak ialah meja yang pada pagi harinya diletakkan kuih. So, bile petang meja tersebut dah takde kuih, dijadikan meja untuk guest pulak.

Meja VIP kami adalah meja kuih. Strategik sebab berdekatan dengan tempat nk basuh tangan, parking kereta dan toilet. Juga akuarium ikan dan meja preparation air jus. Segalanya berlegar-legar disekeliling kami. Huiii!

***********

Order makanan macam puasa dah 4 hari tak berbuka-buka!

Sementara menunggu waktu berbuka, kami hang out kat PKNS Bangi. Penat melepak, akhirnya kami kembali melepak di Village Bangi.

Muka kekenyangan. Pose gaya ala nasyid.
Bernyanyi "..sepohon kayu daunnya rimbun..."
dalam hati dengan nada yang sangat harmoni.
Bertiga-tiga dari kiri cepat jalan!


OK. Sambil makan, Jaa meluahkan perasaan. Siott jek! Pandai sorok erk. Hehehe. Topik are sooooo confidential to reveal. Oppss..sian tengok muka Shah yang blurrry bile mention ttg Marul. Hehehee.

Abis berbuka puasa. Balik umah Yan - Hello...townhouse tu sangat pelik. Sorry la sbb terlalu taksub dengan Tg Malim. Hek!

Tempat persinggahan kedua - Original Penang Kayu Nasi Kandar.



Order minum macam nak ajak gaduh. Tak puas hati tul muka K.Zuna!

Kat Restoren Original Penang Kayu Nasi Kandar. Roti tisu ini sangat menerujakan kami untuk menghabiskannya beramai-ramai. Mamak tension dengan K.Zuna sebab selang 5 minit mesti nak order somthg.

*Kira berapa biji gelas ada dalam gambar diatas.
Teka jugak berapa kali mamak kedai kne tahan dengan K.Zuna.
Its explained why lepas tu takde waiter yang kelihatan berdekatan meja kami! Haih!

Again, klo dah kitorg yang berkumpul, night wud never come. Kul 9pm, keluar lagi. Shah and Jaa 1 kereta - leading. Kami girls anggun naik kereta Yan - follower. Jemput Hadi kat Bandar Permaisuri. Scene ''pakcik ko buka kaunter zakat kat depan tu.." mmg pecah perut. Ada ke patut call Yan (our driver) dalam 50 ela dari roadblock polis. Dah tau ada polis, tak payah la call kami di kereta belakang!

Antara dialog yang sempat aku captured:

Kring! Kring! (bunyi telefon ala klasik)

Yan : Yup!
Jaa : Aku nk bagitau je, kat depan tu ada lampu biru.
Yan : Lampu biru? Tak faham..(muka Yan sangat blur. Aku n k. Zuna pun blur? Filem biru ke?)
Jaa : Lampu biru..!
Yan : Tak faham la Jaa (keadaan traffic mmg jammed gile time conversation ni happen)
Jaa : Pakcik ko buka kaunter zakat kat depan tu.
Yan : Kaunter zakat?
Jaa : Polis buat roadblock la!
Yan : Dah ko tahu ada roadblock kat depan tu, yang ko call aku apsal?!
Ayu : Yan, hang up fhone. Roadblock dah dekat tu! (ni aku menyampuk!)
Jaa : Aku nk bagitahu je, selalunye dorang buat road block nk tahan motor.
Yan : Yelaaa...letak la fhone.
Ayu : Letak Yan!

Conversation ended dalam keadaan yang tegang. Pakcik Yan yang buka kaunter zakat @ roadblock tu tak nmpk pun muka kami ala-ala baru culik Gabenor Bank Negara XXX.

Siot nyer Jaa. Dah tau ada roadblock kat depan, tak payah la nk borak lama2 kat fhone. Siap nk buat penjelasan knpe polis buat roadblock! Sakit perut kami ketawakan kejadian tu. Kesudahannya, Jaa kene marah dengan Yan kat Restoren Original Penang Kayu Nasi Kandar. Hahaha!

Makan kat restoren tu ala-ala sekali sahur. Sekali lagi, somthg about puyuh appeared lagi. Tak larat nak melantak dah sebab kenyang. roti tisu jadi cubit-cubitan terakhir kami.

Aku tak sentuh lagi part Hadi salah masuk kereta kan? Ntah kereta sapa la dia hampir nak masuk. Natijahnyer, Kak Zuna kene balasan bile time balik dia plak nk kemana-mana ntah padahal kereta ada tepi dia je. Err..aku pun!

Balik umah K. Zuna. Tido dalam keadaan penat gile babeng!


Oho..sangat gembira membelek-belek kuih-muih yang dijual.
Kakak penjual pastinya sangat gembira melihat kami membelek kemudian giggling and blah! Sempat dia terdengar aku cakap "Mahal. mahal. Kita buat sendiri. Or kite tunggu malam raya baru beli. Murah!" Yan setuju!


06.09.09 - BBQ Chicken, One Utama.
Girls Day Out. OU tu macam kami yang punye. Sebab..kat mana2 je kami pergi, kamera mesti klik-klik. Ketawa la sekuat hati..kami mmg seronok mengilai bersama-sama. Oppss..kami bertiga puasa penuh ok hari tu. Shopping at Jusco mcm gile la sangat.


(Pelajaran aku dapat dari Yan hari itu. Naik escalator jangan letak tangan di pemegangnya. Sebab ada orang korek2 hidung and calit di pemegangnya. Yaksss! Berjaya membuatkan aku berlatih imbangan badan setiap kali naik/turun via tangga bergerak!)

Scene di reject Shop, One Utama. Picture speak thousand words.
Ketawa bagai nk rak mengundang jelingan pengunjung Reject Shop dengan tawa mulus kami.
Accident tudung (selendang) Yan tersangkut di handbag K.Zuna.
Or you might say as dorang ni baru je keracunan makanan!


Oppss..Kami memang suka ketawa.
Dari UPM memang kami ni Puteri Gelak Ketawa.
Cerita di sebalik gambar - Nothing.
Kami memang saja gelak. No reason!



Tunggu Zida. And bile Zida sampai...kami naikkan lagi frekuensi ngilaian kami ke tahap maksimum. Bukan senang ok kami nak hang out together-gether like this. Such as bukan sesenang Ayu nak turun dari Tg Malim tallykan masa free dengan Yan yang sibuk dengan wedding orang lain, K. Zuna yang asyik kuar dengan skandal and Zida yang karier women asyik kerja. That's it. Bila dapat jumpe sekali-sekala....maximize it.

BBQ Chicken.


Zida and Me. Sweet! Ceehh..puji diri sendiri!


Okey.Okey. Baca dengan teliti ape yang dia dok tulis banyak2 dalam menu ni.
Ingredient, how to cook..sume kne amek tahu!

Kak Zuna and Yan yang sangat suka bergambar depan cermin ada bentuk LOVE tu sampaikan staff dalam kedai tu dah cam muka kami yang asyik berposing depan kedai dia.


kali ni shoot nampak word "Fall In Love". Sangat teruja.

Snapshot yang sangat cantik. By me!
Last shot before pisah dengan Zida.
See u next time, Da!

Balik umah kul 10pm. Tido.


07.09.09 - Weekend end.
Shah jemput kul 10. Balik Tg Malim tapi kne teman buat assignment kat ofis sampai kul 6pm. Huhuhuhu. Cuti Nuzul Quran aku di ofis? Yup! Marul call nak menggatal tapi terkedu bila Shah jawab call dengan seriusnye. But, lepas 3 min kne soal-jawab dengan Shah, baru la Shah mengaku itu dia...Marul menyumpah gile! Hahahaha.."ada abg ko berani la..." ayat dia kat aku. Hehehe!

Buka pose kat Dusun Bay. Not bad la... Penat je actually. Exhauted sangat. Esok kerja.

Balik kul 8pm. Lembik.



Pose pink yang paling aku and K. Zuna suke.

Sementara Shah tengah pam minyak, ini minah sedang bersuka ria berpicture2 an.

Picture atas dan bawah : Teknik mengisi minyak


Sibuk si adik nak snap picture jugak!

Tapi, yang penting kita enjoy!

Hip-hip, horray!

More picture and caption - go to Yan's blog. (Click here)

07 September 2009

My friend - he's alone? No way, we are here for u, Di!

alone - short story from Creamedia Stoodeeo on Vimeo.


Zaidi!

How come kau boleh berada dalam keadaan 'lonely'? Come on, Di.

Look here!

Or here...

We are always here - each of us! Muah!

Don't cha!

Waiting for our 'buka puasa' reunion's entri. Village View, Bangi. 05 Sept.

And buka puasa at BBQ Chicken, One Utama. 06 Sept. Girls Day.

01 September 2009

Lirik menerjah minda. Get out!


Ku tuliskan lagu ini
Ku persembahkan padamu
Walau pun tiada indah
Syair lagu yang ku gubah

Ku ingatkan kepadamu
Akan janjimu padaku
Hanyalah satu pintaku
Jangan kau lupakan daku..

Gubahanku, Broery Marantika



Ok...stop till here.

touching already.

Selamat berbuka puasa, guys!

YM's ShoutOut Today : Wahai hati, bersabarlah...


Nota Di Kaki Blog:
05.09.09 - Serdang.
In The List :
Ayu-Yan-K.Zuna-Malek-Jaa-Shah


Wanna join?