The rain falls because the cloud can no longer handle the weight. The tears fall because the heart can no longer handle the pain.

Never hurt people who love you a lot, because they WON'T HURT YOU BACK. But they'll probably have NO CHOICE but to LEAVE YOU FOREVER.

27 February 2014

Wahai Maxis....!

Cik Bunga tak pasti ini memang kecuaian Cik Bunga atau Cik Bunga kena tipu. Kalau kecuaian Cik Bunga, hish...memang nak gigit-gigit jari ni. Kalau kena tipu, aduh! Sedih kena tipu dengan 'orang' yang kita sayang ni! Rasa nak gigit jari dia pulak.

Kenapa?
First of all, this is not about sesiapa in person tapi Cik Bunga refer to Maxis actually. Yela, Cik Bunga dah pakai Maxis ni dari masa belajar kat UPM lagi. Dah more than 10 years. Dari zaman prepaid sampailah bertukar ke postpaid. So, takkan tak sayang kan? Kes yang Cik Bunga nak share ni maybe sebab kecuaian Cik Bunga dok hangguk dengan promotion Maxis atau Maxis ada hidden agenda masa promote.

Ceritanya macam ni :

Awal Febuari 2014 ni, Cik Bunga terima call dari promoter Maxis nak promote Maxis Broadband. It's wireless and can even share the wi-fi with 5 other gadgets. Well sebelum ni Cik Bunga pernah pakai data plan Maxis yang 1GB tu, tapi dah deactivate after 3 months sebab line internet kat rumah Cik Bunga tak kuat. Bahasa kasar : Macam hampeh! Since Cik Bunga currently pakai Digi Eazy Internet Prepaid untuk smartphone Cik Bunga, so tak kisah la deactivate Maxis Data Plan ni. Untuk Internet Data Plan : Digi menang 1-0 melawan Maxis.

Dan Cik Bunga juga ada Celcom Broadband. Ini untuk heavy duty task kalau Cik Bunga kena buat task masa out-station. Memang SANGAT JARANG guna sebab untuk surf internet di smartphone, Ck Bunga ada Digi. Di office, Cik Bunga pakai kabel / wifi ofis. Sayang nak bunag sebab Celcom agak cun gak line nya di rumah Cik Bunga. 

Ok, back to Maxis.
Masa promoter ni call dan bercakap panjang lebar pasal Maxis Portable Wifi 8GB ni. Cik Bunga cakap la, line 3G Maxis tak kuat kat area rumah Cik Bunga, tapi dia cakap ini the fastest, the upgraded dan bla..bla..bla. Ok, maybe! CIk Bunga bagi can la. Ingat kalau broadband ni memang betul-betul ok, boleh la terminate Digi and Celcom. Pakai Maxis je sebab boleh wifi jugak.

Dan Cik Bunga diberi info jugak :
  1. Contract 2 tahun.
  2. First year ada rebate RM10 each month. So, monthly jadi RM58 instead of RM68. (Hurm, sama harga macam Celcom broadband)
  3. Kalau tak puas hati, first 10 days boleh deactivate tanpa bayar montly commitment. Pulang modem kat Maxis Centre.
  4. After 10 days, deactivation boleh dibuat juga. Tapi 1st monthly commitment dah kene bayar la. Deactivation dalam tahun pertama kene pulang modem jugak.
  5. Deactivation selepas melepasi tahun pertama tak perlu pulang modem. 

Itu yang Cik Bunga dengar. Ok, a week after that, Cik Bunga terima modem CIk Bunga melalui G-DEX.

sumber gambar dari En Google.
As my prediction, kat rumah Cik Bunga line 3G / wifi memang lembab. Try nak pi KL konon-konon pasang la wifi dalam kereta, pun tak dapat line. Ok, Cik Bunga balik rumah mak Cik Bunga, line macam ok, tapi bertahan 10 minit je then 'lost-connection'. Share wifi dengan 2 orang adik Cik Bunga, langsung lost terus connection! Heh, confirm pulang! Pakai je la Celcom Boradband tu. So, Celcom menang 1-0 melawan Maxis Broadband. 


Konon boleh just plug kat kereta pakai car charger tu, then kereta tu ada la wifi. Er...indah khabar dari rupa.
Semalam, CIk Bunga terima online bill Maxis. FYI, my monthly bill tak pernah more than RM60. Cik Bunga pakai Value Plus 50. Memang sangat jimat sebab Cik Bunga bukan kaki gayut. Zaman percintaan dah berlalu, so bil Cik Bunga takkan lebih dari Rm60. Rm50 monthly commitment, dalam RM10+ ialah apa yang Cik Bunga guna sebulan call + SMS.

Dan teka berapa bil Cik Bunga untuk Februari 2014.

Eh, ini charge masa zaman Cik Bunga sesat dalam taman bunga-bunga cinta! Are you sure this in for February 2014 ?!!
Cik Bunga pun check details.
Eh..apa pulak benda ni? First row dah pelik. 
Cik Bunga paham monthly charges untuk Boradband tu. Tapi yang 'other' sampai RM150.00 tu apa?
 Call la Maxis. Bukan 123 tapi terus untuk Broadband Wifi ni. 1-800-82-2000.
"Itu activation fees puan,"

Damn! Bila masa pulak masa promote tu Maxis did mention tentang activation fees? Lihat balik perkara 1 - 5 yang Cik Bunga senaraikan kat atas, ada tak activation fees? Neyhh! 

So, laporan dibuat. Semakan mohon dilakukan. Maxis will contact me back within 3 working day. 
 Cik Bunga tak la marah-marah. Maybe Cik Bunga tak dengar promoter tu sebut word "activation fee Rm150'" yang disebut secara laju atau bisik dengan niat tak baik. Then it is my mistake. Tapi kalau takde, i'll stand for my right. 

Within 3 working days. Actually dalam hati Cik Bunga termenyumpah jugak. Masa nak promote itu ini, jawapan must be given on the dot. Tapi bila nak laporan dibuat, boleh pulak dia akan hubungi balik dalam 3 hari waktu bekerja. Heh..busuk kan? 

BTW, my real usage this month as below : 


Call no maxis baru RM1.68 je. Cik Bunga bukan kaki gayut. Sebulan guna telefon selama 10 minit 22 saat je. Selebihnya hp mungkin dalam handbag.

To non Maxis pun RM5.04. Itu pun hal kerja and hal family. Kebanyakkannya pun time office hour. Kelebihan Cik Bunga bercakap pantas membolehkan Cik Bunga menyampaikan pelbagai info dalam masa hanya 2-3 saat  dalam satu panggilan. Bravo!

SMS pun tak banyak, total RM8.75. Facebook Alert yang ape tah tu (Eh, kene check ni. hape pulak FB alert ni?) Pastu caller ringtone yang saja gatal Cik Bunga subscribe lagu Jacklyn Victor. Semua RM3.00 je. So overall call + SMS + Maxis download : RM18.47.

So, cara kira berapa caj Maxis Cik Bunga dengan Value Plus 50 ni, as below :

RM48.00 (sepatutnya untuk Februari) Bukan Rm225.45!
Kalau ye pun sakit hati sebab Cik Bunga selalu berjaya berjimat, Cik Bunga tak kisah nak promote apa pun, Cik Bunga sokong selagi Maxis buat dengan cara yang betul.

So, sekarang Cik Bunga tunggu la dalam masa 3 hari bekerja, nak dengar balik rakaman masa minah Maxis ni goda Cik Bunga subscribe wireless broadband yang hanya bertahan 15 minit tu.

Kalau memang salah Cik Bunga, i don't mind to pay and deactivate the broadband since it give me no benefits at all. But if it is not mention about the activation fees, i don't want to pay a cent except my current REAL usage. RM48.00.

BTW, Cik Bunga saja-saja la layar laman web ni : Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan.

OK, bai. 
p/s : rasa nak convert 012 Cik Bunga to Celcom la. Tengah survey lagi...



19 February 2014

Moment 12 jam.

Hari ni Cik Bunga berpejabat di rumah. Demam setelah 8 bulan. Ya, last demam 8 bulan yang lepas. Cuaca yang sangat panas ketika ini salah satu faktor ramai kawan-kawan Cik Bunga demam. Demam manja lagi, belum betul-betul panas.

Ditambah pula kisah "Moment 12 Jam" yang terjadi semalam.

Semalam, 18 Feb. Pemergian seorang lagi hamba Allah di muka bumi ini mengadap Sang Pencipta. Semoga roh Pak Yusop ditempatkan di kalangan orang-orang yang beriman, Amiinn. Takziah buat Nadiah & Amar sekeluarga. Semoga kuat, tabah dan redha dengan pemergian ayahanda tercinta.

Bertolak jam 9.26 pagi dari UPSI.

Sekembalinya kami teman-teman dari BSM melawat jenazah dan memberi kata semangat pada Nadiah, kami bertolak pulang ke UPSI. Jam 1.15 petang, Cik Bunga, Ainie, Kak Zu, Pinky Lady, Mami Dhia, Aunidhiya, Erien Eriena, Own, En Nasir, Din dan Fard mengambil tempat masing-masing dalam coster.

Dalam 10 min selepas bertolak dari Sg Nipah Bagan Datoh, tayar belakang kanan meletup. Maka terkandaslah kami di tepi jalan itu.


Kami semua turun bukan untuk tengok keadaan tayar. Kami turun sebab nak bergambar. Tayar tu dah pecah, bukan kami boleh buat apa kan, so bergambar la kenang-kenangan.
close-up sidia yang kecundang di tepi jalan.
Penantian selama 2 jam lebih itu sangat macam-macam. Sejam pertama masih terdengar gelak tawa dek lawak masing-masing. Cik Bunga yang sepatutnya ke klinik petang itu mula sangat resah sebab takut demam manja semakin teruk. Eleh, resah konon. Ketawa macam tak hingat dunia tu, apa benda kan?

Terima kasih pada insan-insan baik hati yang sudi berhenti menghantar driver ke bengkel kereta, kepada rakan staf dari JPPHB yang pergi membeli air untuk kami. 


Dah macam bantuan kemanusiaan pulak nampak gayanya, kan? Tak sia-sia kami hantar kamu semua pi Kursus BITARA. Hehehe. Prihatin kebajikan anggota sungguh!


Kami syak Own dan kawan-kawan pi kedai tapaukan kami air DAN dia pi makan dah kat kedai tu. Terpancar melalui senyuman kepuasannya itu. Kan?
Oh man!!! Cik Bunga harap Cik Bunga tak terkena sawan demam dalam bas...
Masuk jam kedua, masing-masing mula menunjukkan perangai zombi. Ditambah pula bateri hanphone masing-masing mula berkurangan. Lapar! Ya lapar! Sarapan nasi lemak jam 8.00 pagi telah tidak memberi kesan lagi. Cik Bunga pandang Kak Zu macam ayam KFC. Mami Dhia pandang Cik Bunga macam tulang ayam di pasar malam yang sedap dimakan cicah dengan sos cili. Boleh!!? Air teh o ais yang dibungkus takut nak diminum rakus. Mana nak cari toilet di padang tandus itu. Ada lah kuil india yang Cik Bunga sangka taska tatkala lapar menguasai perut dan otak. 


Sunyi sepi. Not even pakcik aiskrim mat kool pun lalu sini. abang lori gardenia pun tak nampak batang hidung!
Tandus kan? Burung yang berterbangan dah nampak macam ayam. Pinky Lady hampir pi kejar 'ayam' tu dan bakar buat makan tengahari.
Oh..ini permandangan sebelah kanan pula. Tadi tu kiri. Ada la pohon besar untuk team lelaki pi melepaskan hajat. Eh setelah diselidik, mereka hanya berteduh. Tak melepaskan apa-apa hajat. Besar atau kecil. Tak tenang nak lepas hajat sebab Mami Dhia dok usha.
Time-time macam ni, Mami Dhia dan Erien Eriena sibuk nak belajar panduan pengendalian coster. Ada jugak orang yang mencari suis tutup pintu silap-silap tertekan suis menjalankan bas. Naya! Pinky Lady pula hampir menyelongkar laci pemandu..mana tau ada Chipsmore!


Masih mampu memberikan pose manja. Dalam hati, lapar gila. Kacang sebotol dan air sebungkus jadi 'harta' yang tak ternilai. Oh, termasuk kipas tangan yang comel itu. Ada orang menyesal bagi anak main. Lagi menyesal sebab BARU SEMALAM BAGI KUCING MAIN KIPAS TU SAMPAI KOYAK. Bravo!
Dalam bateri jam tinggal 30% tu la, dapat pulak panggilan masuk sekadar nak tanya apa khabar orang kampung.. Walhal, semua Whatsapp dah di unactive kan, data plan semua dah tutup untuk menjimatkan bateri. Rasa macam nak off hp terus untuk terus mengekalkan bateri yang ada.

Setelah menunggu hampir dua jam, termasuklah kes pomen tu taknak terima L/O, semua penumpang dah meroyan kerana kelaparan dan yang paling seronok...terbongkarlah rahsia kini yang laki (husband) masing-masing buat tak tahu dengan situasi isteri yang terkandas. Hahahah!

Sekaranglah masanya baru kami tahu, sebelum kahwin dan selepas berkahwin.
Dulu :
Hilang sekejap, cari macam tak cukup hari. kecoh.

Sekarang :
Isteri 1: Abang, ayang terkandas. Tayar coster pecah....bla..bla..bla... 
Abang : ok, ni no tepon mekanik. kalau ada apa-apa, bagitahu lah.
atau -
Isteri 2: Tayar coster pecah..bla...bla..blaa... 
Suami : -- buat tak tahu, main dengan anak. tanya apa-apa pun tak.

Kesimpulan : Bagi lelaki, setakat terkandas dek kerana tayar coster pecah bukan apa-apa lagi. tak yah nak risau. nah kau no mekanik dan nama mekanik sekali. buat lah apa yang patut. Lainlah kalau kena culik alien ke, then that is something. baru call. 

Hahahaha!

Maka, isteri-isteri tersebut semakin galak meroyannya dalam bas.
Muka yang masih maintain ceria menunggu pomen menggantikan tiub tayar bas. Masa ini, kawan sebelah nampak macam KFC. Semua kenderaan yang berlalu laju semua dimarah. Pokok pisang nak dikokak. Kalau boleh, semut hitam tu pun rasa mcm nak kunyah je. Pomen tu pulak....er, nampak macam burung belatuk? Kadang-kala nampak En Nasir macam hero Hindustan pulak membantu pomen menggantikan tiub tayar coster.
Kalau kat highway ni, keadaan macam ni boleh membuatkan highway sesak. Tapi kat sini..lengang selengang-lengangnya!



Usai siap semuanya, masing-masing lega. Dah terbayang nasi bertimbun dalam pinggan kelak akan dijamah.


4.52 petang.OTW mencari kedai makan.
Lakonan masing-masing untuk menyembunyikan bunyi perut yang berkeriut.
Tapi, solat zuhur + asar dulu. Sujud syukur kerana tidak bermalam di tepi jalan.
Ada cerita lucu di dalam tandas perempuan. Haish..mungkin kerana dah hilang ketahanan mental, maka sign 'perempuan' tidak lagi terbaca dek mata. 

Nasib baik la kami perempuan tak buat apa-apa aksi seksi tatkala terdengar suatu suara garau yang sah-sah bukan milik seorang wanita dalam cubicle tandas. Agak-agaklah En Nasir oii kalau ye pun tak tahan! Ni kan tandas perempuan! Mungkin tak sempat mendongak ke atas membaca tulisan jawi, hanya berpandu lakaran yang macam lelaki. Cuma, ini lakaran wanita bertudung sebenarnya.


Huh..dalam keadaan 'tak tahan' macam tu, ko ingat sempat ke nak baca semua signboard yang ada bertampal kat sekitar wall ni? Rasanye Ainie je yang sempat baca. kami semua meluru dengan melulu. Termasuk En Nasir!
On the way ke Teluk Intan untuk mengisi tembolok, sekali lagi kami diuji. Accident di hadapan. Lori - MPV.
Kiri Erien Eriena. Kanan Mami Dhia.
Seluruh tonto berkumpul di sini. Belum campur lagi 'pengulas berita' tak berbayar yang turut menyumbang kepada kesesakan lalu lintas.
Gambar - gambar ketika makan di Medan makan Teluk Intan, berhampiran Menara Condong ada pada Pinky Lady. Nantilah akan di update disini. 

UPDATE:
Zombi tunggu makanan. Pinky Lady sampai check kat dapur nak tengok apasal nasi goreng ayam and nasi goreng pataya lambat sampai.

Pose yang sama. Tak ajar pun, tapi sama. Tahap lapar pun sama. Pinky Lady sempat tapau untuk si TaiLong JPAM walaupun geram TaiLong JPAM sekadar meninggalkan pesan "Kalau ada apa-apa, bagitau la". Berangan la korang skuad JPAM nak menyelamatkan korang. Hahaha!
Sesungguhnya, kami sangat profesional dalam bergambar. Masih boleh tersenyum menawan walaupun perut menyanyi lagu keroncong untuk Ana. Ya, untuk ana. Ana semua. Plus, kami semua sempat mempromosikan tudung AidiJuma sepanjang penantian nasi kami. Cerita pasal tudung boleh melupakan seketika rasa lapar yang pedih berbisa. Oh, perempuan!

Sampai ke UPSI jam 9 malam. 12 jam bersama-sama menempuhi pelbagai suka duka bersama mereka. Memang mengeratkan silaturrahim. 12 jam saling bertanya khabar sesama rakan kerusi sebelah walaupun itu hanya akan mengundang rasa lapar dan marah. Dan terbukti, masih saling hormat menghormati belum sampai nak jadi kanibal melapah daging rakan sendiri. Hahaha. Tahniah semua.

Dan hari ini, orang lain punch in di pejabat masing-masing, Cik Bunga punch in di Pusat Kesihatan mengambil ubat dan mc sehari.

Jaga kesitahan uols. (haha, tengok! punyalah tak sihat sampai typo. memang tak tahan la ni. Maknanya : jagalah tahap ketahanan untuk terus sihat.) Minum air masak banyak-banyak.

Take care!

04 February 2014

Mengapa sepi tanpa berita?

Oh, berhabuk blog ini. Rasanyer seperti bertahun tidak di update. Maaf, ketandusan idea, kekangan masa atau semua alasan yang sewaktu dengannya.

Sehingga seorang teman sanggup menelefon, bertanyakan apakah sebabnya Cik Bunga dah tidak lagi menarikan jemari di blog ini. Hahaha, prihatin sekali dirimu. Tidak sangka tuan hamba terasa sesak di dada setiap kali menjengah ke blog dan kelihatannya suasana masih sunyi sepi. 

Dan maaf, tekaan yang lainnya dijawab selamba 'no comment'. Jangan kaitkan kesepian di blog ini dengan nama individu lain yang tiada kena-mengena...apatah lagi tiada individu lain yang mempunyai password untuk menerjah ke capaian blog ini. Hahaha. Hanya saya. Tiada perkongsian di sini. Cik Bunga hanya sekuntum walaupun bunga bukan sekuntum.

Hurm.

Cik Bunga turut menerjah ke blog-blog kegemaran Cik Bunga yang lain untuk membuat perbandingan kendiri. Adakah dunia blog 'rakan-rakan' seperjuangan masih hangat..atau di kala ini semuanya sejuk beku seperti Blog Cik Bunga? 

Antara ikutan Cik Bunga :
(1) Hanis Zalikha's blog 
This is one of my favourite. Cik Bunga follow before dia ni berlakon Pensil lagi. Sebelum dia sambung study UiTM Johor lagi. Suka sebab dia ni simple and post dia menarik sangat realistik dengan kehidupan seharian. Well, simple things but realistic. And sometimes, gila! But cute.
#Last update : 2 weeks ago (pada masa post ini ditulis)
#Sebab : My own opinion, maybe dia sibuk berlakon. Kan dia dah jadi pelakon sekarang.

(2) Ijai's blog
Yup. Saya follow blog ini sebab kelakar nak mampus. You all akan kata dia ni dirty-minded IF YOU ALL FIKIR PERKARA YANG DIRTY MASA BACA POST DIA. Kalau you all berfikiran suci murni, you all akan rasakan...post dia ni, hurmm..best! Kelakar nak mampus. Kalau terkeluar jugak perkara-perkara tak senonoh dia tulis tu, selalunya dia akan mengaku itu semua typo. Hahaha! Ijai.....ijai...!  

#Last update : 2 weeks ago (eh, sama pulak dengan si Keknis ye!)
#Sebab : Dia bukan pelakon tapi...oh! Mungkin dia sedang di hospital kerana isteri dia balun dia sebijik dengan keyboard disebabkan post terakhir dia pada 21 Jan 2014 (klik sini), di akhir perenggannya dia menyatakan bahawa dia ingin kahwin yang kedua. Hahaha!

Hurm..apa lagi blog yang saya selalu follow ye. Kejap..mencari lagi... 

Kadang-kadang Nadiah's blog pun Cik Bunga ikut jugak. Buat kawan-kawan yang bukan UPSIan, Nadya is UPSIan. Bukan artis weh, jangan terasa hampa plak bila google tak jumpa. 
Kawan-kawan UPSI yang lain - Syed Adib's, Kak CT's, Eimiza's....and some more. Semua blog-blog ni dah senyap beberapa bulan (and ada yang tahun).

Dan satu blog kontroversi yang dah lama senyap. Siapa dan kenapa, yang itu pun tak boleh reveal. :) 

Oh, tak banyak pun blog yang Cik Bunga ikuti. Yang mana betul-betul Cik Bunga minat dan menyeronokkan je Cik Bunga ikuti. Sebab Cik Bunga suka baca something yang menggembirakan. Kalau pembacaan fakta yang berat-berat, jarang Cik Bunga baca. Jarang..bukan bererti tak pernah. :)

Okeylah, rasanya itu saja update dari Cik Bunga untuk waktu ini.

InsyaAllah, kalau CIk Bunga ada masa...cerita lain akan menyusul.