The rain falls because the cloud can no longer handle the weight. The tears fall because the heart can no longer handle the pain.

Never hurt people who love you a lot, because they WON'T HURT YOU BACK. But they'll probably have NO CHOICE but to LEAVE YOU FOREVER.

31 August 2015

Confession of a Shopaholic version Cik Bunga

Hi, dear readers,
dah 114 tahun tak buka blog ni. Seriously bukan je bersawang, ada anak T-Rex dah menetas and call me 'mummy' once i open this blog. Huh!

Well, ape cer?
Puasa dan berlalu, Raya pun dah habis licin sebulan. Oh ye, cakap pasal puasa and Raya, sesiapa yang kerja kerajaan, pasti dah bernafas semula sebab dah gaji, kan? Yaaaa..like me. What a disaster 56 days, huh? Syukur sangat, takde la sampai tinggal RM1 dalam wallet, cuma sesak gak la nafas. Tinggal RM50 dalam wallet a day before payday is not a disaster, isn't it? Syukur, tak putus rezeki.

Cik Bunga ada confession nak dibuat! >.<


...version Cik Bunga!


Cakap pasal gaji, Cik Bunga akan gementar setiap kali gaji, Tak senang duduk. Risau macam tunggu masa nak bersalin anak sulung (ecewah). tengok TV tak tenang, makan coklat tak tenang.. Asyik nak tengok Instagram. Ehhh...Cik Bunga ada Instagram, uols. 

kenapa? 

ONLINE SHOPPING!

Gila! Cik Bunga memang bukan kaki jalan, pi Times Square or Pavillion or even Mid Valley. Kalau Cik Bunga berjalan ke sana, rasanyer tak banyak barang Cik Bunga beli. Paling tidak, potpouri from Living Cabin atau scented candle from Hinode. 

tapi, dengan hanya lepak di sofa, handfhone di tangan...Cik Bunga akan hanyut. Gile hanyut. Boleh habis minimum Rm500  just in a...no..in a three or four click. Arghh! 

Tu belum lagi kalau Cik Bunga sedang dalam Mesyuarat Pelaksanaan Majlis bla..bla..bla. Telinga Cik Bunga akan mendengar setiap butiran persiapan majlis, sementara itu jari jemari Cik Bunga akan menari-nari di IG yang jual nice baju kurung or modern dress or...accessory. 

Don't worry. Cik Bunga boleh respond to any question by my boss regarding to the event. Jari and mata di IG, telinga masih boleh mendengar setiap butiran mesyuarat. Effective kan? Hahaha. Di penghujung mesyuarat sebelum ditamatkan dengan tasbih Kafarah dan Sural al-Asr, Cik Bunga telahpun tamat transaction via Maybank2U. Yeaah!

And....that is my problem!

Kenapa problem? Sebab memang problem. Siapa kata shopaholic tak problem, then dia pasti seorang shopaholic. hahaha...

Currently, I'm addicted to Instagram. no more finding things thru FB. Di IG 500% lebih senang nak cari barang. Just hashtag #namabarangyangnakdicari, DONE! boleh compare dengan 1001 seller yang menjual barangan yang sama. Compare harga, i mean.  

Cik Bunga selalunya dah LIKE barang - barang yang Cik Bunga impikan nak beli. selalunya masa belum gaji lah. hehe. So, bila dah gaji, just tengok balik 'Posts You've Liked' and buat keputusan nak beli yang mana dulu. and now, dalam page 'Post You've Liked' IG Cik Bunga ada lebih kurang 50+ items. Wallahhh!

Cik Bunga rasional setiap kali nk beli online nih.....hehe. Tips nya : Tiap kali nak beli, tanya diri sendiri-- Perlu atau Tidak?

Dan setiap kali soalan ni TING! di benak Cik Bunga, jawapannya mestilah PERLU! kalau tak, buat ape LIKE kan? ......and here comes the problems. I keep buying online! 

Perlu ke beli baju baru? --Perlu, untuk next event tempat kerja Cik Bunga.
Perlu ke beli rak baju ni? --Perlu...untuk organize t-shirt Cik Bunga dalam almari. Cik Bunga adalah orang yang sangat berstruktur tinggi, hoccey! 8/10! 
Perlu ke beli casing hp ni..dari China? --Perlu..untuk ganti casing hp Cik Bunga yang dah buruk and moreover, casing Honor 3C ni takde yang cantik kat Malaysia. :)
Perlu ke beli beli tudung-tudung ni..? --Of course perlu, baju yang Cik Bunga beli kat IG tu, belum ada tudung yang sesuai, so...PERLU!

Look! Semua perlu! Kan.... 
One more -- Perlu ke beli wireless mouse ni di online shoppe? -- perlu sebab Cik Bunga malas nak pi kedai komputer and beli mouse ni. so, online shopping is more convenient. ;) 

selain IG, Cik Bunga sangat 'berkawan rapat' dengan LAZADA, ZAWARA, 11Street.com.my, NILE, LELONG.COM, HERMO, GROUPON dan many more. Opps, IKEA takde online so untuk IKEA Cik Bunga suka pi sendiri. Even just beli scented candle. (walaupun mesti akan terbeli carpet la, bantal la, pinggan mangkuk la, langsir la...) Hahaha! 


antara online shoppe yang menjadi kegilaan Cik Bunga. all in one application that you can install via Google Play. ONLINE SHOPPING MALAYSIA.


So, tabiat ni masih belum menemui ubatnya. Dikala post ini ditulis pun, Cik Bunga teringat nak beli blouse yang masih belum keluar dari list 'Posts You've Liked' . 


Warna hitam/kuning, biru or hitam/maroon?.


antara barangan yang di-'tanda' untuk next purchase.

Okey, sekian Confession of a Shopaholic - versionCik Bunga. Sapa - sapa ada tips macam mana nk hilangkan 'demam' ini, sila email ye. 

Oh ya, lupakan tentang tips -- sorok kredit card sebab Cik Bunga HAFAL no CC termasuk CVV belakang kredit kad tu. Lupakan pasal maybank2u? Lagilah tak logik, kan. hahaha..! so, good luck on advising me on these matters. 

Happy shopping, uols! 


..shopping...shopping...

****
p/s : kalau beli barang via Credit Card, Cik Bunga akan pastikan tak lebih dari RM200 sebulan. and make sure, bayar balik amount yang di pinjam on next month plus lebihkan 10%. Yeah..someone teach me that. Wallah.. muah!

p/s (ii) : IG Cik Bunga penuh dengan mem-follow IG Shoppe je, bukan personel sangat pun. Once pernah gila dengan Giveaway Contest. Alhamdulillah, banyak juga rezeki dapat free items... Penuh wall dengan repost dan penuh wall kawan-kawan dengan tagging. Now, dah taubat. Hehe. Takde masa, actually. Tengoklah, lepas Autonomi ni. :)

09 March 2015

Menjejaki handfhone yang hilang

Hai. Salam to all.

Ada satu tips nak kongsi ni. Atau, sebenarnya Cik Bunga yang baru tahu. Hahaha.. Tak kira, nak kongsi jugak. At least, kalau benda ni jadi lagi kat Cik Bunga, cepat - cepat Cik Bunga tengok balik post ni.

Tips ni juga sangat bermakna buat ibu - ibu dan bapak - bapak di luar sana. Especially yang ada anak - anak sedang giat membesar. Plus, si kecil ini suka 'sorokkan' telefon anda.

Kisahnya begini.
Kisah 1) Anda silent handfhone. Si kecil ambil dan main - main dengan handfhone anda. Memandangkan anda adalah ibu dan bapa mithali, anda relakan. Anda pun leka mengemas rumah, masak nasi, basuh kain baju, kemas mainan itu ini.....dan pada malam hari anda baru teringat handfhone anda. Tapi, di mana ye? Tanya si kecil, dia hanya tersengih comel. Anda jenuh menyelongkar setiap inci rumah, namun tiada kelihatan. Nak call pun tiada gunanya, sebab telefon anda dalam mode SILENT.

Kisah 2) Anda beri anak anda melihat cerita Upin Ipin di telefon anda. Dalam kelekaan anda mengemas rumah, anak anda telah tanpa sengaja men-silent-kan telefon anda, menyorokkannya dalam peti harta karun Pirate Carribbeannya dan tersengih bila anda tanya "Mana handfhone mummy / daddy, cayang?"

Sebelum itu, tips ini hanya terpakai untuk pengguna Android. Maaf, pengguna Nokia 3310 tidak boleh lagi menggunakan tips ini. Maaf. Terpaksa bias. Maaf lagi. Anda harus teruskan mencari Nokia 3310 tersebut. 

Ok. Now, pi cari laptop.

Log in --> https://www.google.com/android/devicemanager atau KLIK SINI

Then, kena SIGN IN email (GMAIL) dan password yang korang gunakan untuk aktifkan telefon dahulu dan akaun yang sama untuk mula gunakan Google Play.

Akan keluar kotak ni : 
 Nampak tab RING, SET UP LOCK & ERASE.

RING : Tekan tab ni. Handfhone anda yang entah di mana itu akan berbunyi pada volume tertinggi di puncak awan walaupun dalam mode SILENT. Dalam masa 5 minit, sila bergegas pi cari handfhone bertuah tu. Adeh!

Sebelum gunakan 2 function ini, anda perlu setup dahulu. Just klik SET UP LOCK & ERASE seperti di atas, satu notification akan dihantar ke telefon untuk access permission. Just Accept.
 
LOCK : Kalau anda syak handfhone anda hilang bukan dalam kawasan jajahan anda, tertinggal dalam tren KTM ke, dalam mesyuarat ke, dalam kelas ke, dalam tandas masjid ke....OK, LOCK telefon tersebut. So, sesiapa yang menjumpainya kena telefon anda untuk memulangkannya. Tiada cara lain. 

Sila buat setup ini ketika anda menyedari kehilangannya. Tapi kalau hilang dalam rumah, sila rujuk Tab RING.




ERASE : Dah buat LOCK, handfhone anda tetap tidak dipulangkan. Ok, sila ERASE semua data dalam handfhone tersebut. Klik ERASE. Semua data seperti no telefon awek - awek, gambar - gambar dan mesej - mesej akan dihapuskan seperti baru keluar dari kilang.


Dah siap ERASE, kemudian baru terjumpa di bawah lipatan kain baju yang menggunung tak lipat sejak 3 minggu lepas... Hahahaha! Pada muka! Perasan hilang masa pi masjid, konon! 

Well, itu sahaja yang nak disampaikan melalui segmen "Tips Kali Ini".

Adios!

28 January 2015

Cubaan Facebook menyimpan password akaun!? Whatttt???

Hai! 
Korang pernah terfikir tak, macam mana bila korang masuk Facebook (sebagai contoh) tengok - tengok eh dah ada username tertaip disitu bersama dot-dot-dot password korang? Tinggal nak klik LOG IN je.

Ilmu sihir kah?
Dan korang pun mencari jawapannya.


Well, password ini bukan dicuri dan disimpan oleh Mark Zuckerberg and friends. Tajuk entri konon macam nak tuduh Mark Zuckerberg merancang plot jahat adalah semata - mata untuk menarik traffik ke blog ini dengan bergaya sekali.

Woii! Takda masa laaaa dia (Mark Zuckerberg) nak simpan username dan password korang tu untuk log in akaun korang dan hack status - status meroyan korang pasal ntah-papa-ntah dan langsung-tak-beri-faedah-punya-status-meroyan. And even kalau dia nak sangat hack akaun korang, dia tak perlu username dan password korang. Hello! Dia founder! 


So, jangan tuduh si Mark Zuckerberg yang tak kenal pun korang siapa.


Jawapannya, browser korang sendiri. 


Browser tu apa? Bahasa mudah...sebab Cik Bunga pun tak tahu nk terangkan camne. 

Browser tu ialah program yang korang pakai sekarang untuk melayari Internet. Mozilla, Crome, Internet Explorer. Eih, ada lagi ke yang pakai Internet Explorer?

So, mari kita godek - godek, selain password, apa lagi yang browser korang simpan . 
(keyword : How To Remove Saved Password from Mozilla Firefox)

First - bukak BROWSER korang selalu guna. Cik Bunga pakai Mozilla. 

Klik TOOLS then Options. 



Keluar skrin ni. Klik SECURITY.



Ok. Nampak tak korang ada tick kat Remember passwords for sites tu.
Ok, untick dia! Itu yang pertama.

Nampak kat button yang Cik Bunga tandakan as [2] tu. Cer klik...



Akan keluar skrin memaparkan semua site yang korang pernah buat REMEMBER PASSWORD beserta username sekali. 

So sebab tu bila korang log - in Facebook atau apa - apa akaun yang perlukan username dan pasword, akan siap terus di situ.

Eiii....nampak la username kat sini! Terkejut?

Jangan terkejut lagi. Ce Klik plak SHOW PASSWORDS kat bawah tu. Hah, terpampang password ko Mak Timah oi!



Jangan risau. Jom REMOVE ALL. Atau kalau taknak ALL sebab ada beberapa akaun je nak remembered, yang akaun-akaun lain nak remove, takpe. Leh remove satu persatu.

Nanti kau meroyan pulak tak ingat semua password ko dalam akaun Zalora, Zawara, Lazada, Lamido, Latina Maria Mercedess semua.


Siap? OK.
I mean, klik 'OK' tu.


Done.

Nasihat.
Lain kali, pikir 3,735 kali sebelum pi tekan REMEMBER PASSWORD ok. 

-gambar hiasa carian En Google Perfect 10-
Eh, ke dah takde masalah lagi sebab nanti boleh REMOVE semula?

Suka hati korang lah!

Bai - bai.
Anddd sleep tight.

26 January 2015

Suamiku Encik Perfect 10...sangat!

Hi.
Ye, saya tahu lama bebenor tak menulis. Haha. Maaf, kekangan masa. Siang kerja, malam menjahit. Eh, tengok TV sebenarnya. Niat memang berbondong – bondong nak menulis sikit – sikit lama – lama jadi bukit, tapi… malas? Tak de masa? (alasan). Takde topic best? 
So hari ini ada satu topic macam best dan panas lagi baru keluar dari oven TING! bunyinya.

Last week pi tengok wayang. Suamiku Encik Perfect 10 di AEON Rawang. Tengok ramai bebenor tangkap picture berdiri di banner Aaron Aziz dan Lisa Surihani, gambar tiket wayang, gambar selfie dengan popcorn..eh dengan isteri dan post kat Timeline FB, maka diriku ini pun tidak terkecualilah. Tak posing kat banner sebab segan la plak tersengih – sengih kat banner, tak snap selfie dengan popcorn sebab tak beli popcorn (sebab masa tengok wayang tu LAPAR gile. So popcorn tak mampu menahannya) dan of course tak selfie dengan isteri sebab diri ini belum beristeri lagi. Ha?

So, snap dengan makanan berupa sosej-burger ini.



Happy selepas tengok wayang and makan hotdog.
Bukan nak buat review, tapi nak bincangkan topic ‘siapa sebenarnya suami yang perfect 10’ ini. Wujudkah sampai perfect 10? Kenapa panggil perfect 10? Kenapa bukan 20? 50? 100? Kenapa!?

Mungkin ada yang kata ‘tak wujud’ dan tak kurang ada yang kata ‘suami saya laaaa suami perfect 10!’ Wah, gitu. Oh, maybe baru kahwin 3 bulan. Perfect lagi. Ha, dah kahwin 30 tahun masih perfect? Wahhh..! Sama ada anda bertuah atau anda dah imun dengan kesempurnaan sang suami. Tahniah. 

Perfect itu mungkin berbeza di pandangan mata setiap insan. Ada kata suami putih melepak macam mamat korea tu perfect, ada yang kata yang hitam manis macam Khairy Jamaludin itu lah yang perfect. Ada kata Aaron Aziz adalah suami perfect 10. Atau mungkin Fattah Amin? Bila masa laaa dorang buat survey ni? 

 Aaron Aziz - Fattah Amin Antara Jejaka Perfect 10 Popular?


(IKLAN) Jap..jap..Fattah ni siapa? Dia berlakon cerita apa?

Atau, adakah suami yang peluk isteri (sendiri) sambil buat gaya wink ialah suami perfect?


Atau, suami yang biarkan dirinya menjadi tempat berpaut masa isteri (sendiri) betulkan kasut ialah Encik Perfect 10?



Atau, suami yang suap isteri (sendiri) makan nasi banyak - banyak ialah suami perfect?



Ye, saya letak picture suami peluk isteri sendiri, bukan isteri orang lain supaya tak timbulkan keadaan panas. Yelahh..kan isu hebat di Malaysia sekarang ni. (Ehh) But they are sweet, aren't they?

Pandangan Cik Bunga begini ye.

Sememangnya ciri – ciri seperti beriman beramal soleh, bertanggungjawab, jujur dan amanah, profesioanal, berintergriti, bla..bla..bla…adalah ciri – ciri idaman setiap gugurl diluar sana. Oh, tambah lagi..tinggi, hensem, putih / hitam manis….dan ciri – ciri fizikal yang lainnya juga ditambah untuk menambahkan list perfect 10 yang seakan mustahil.
Cik Bunga nak highlight satu criteria sahaja. HALIM.

Siapa HALIM? Halim Othman? Halim Mat Zaki dari Bahagian Komunikasi Korporat? Halim Agogo? Siapa Halim?

Bukannnnnn!
"Suami yang baik bukanlah suami yang menyerahkan apa adanya pada isterinya. Tetapi suami yang baik adalah suami yang 'Halim'. 'Halim' maknanya ialah "sabar", tidak cepat marah ketika isterinya kurang akal. Bilakah seorang isteri kurang akal? Yakni ketika isterinya sedang marah. Lalu dia bersabar, maka itulah suami yang paling baik..." -- Imam al-Ghazali
Ketika isterinya sedang marah, Encik Perfect 10 tidak berlawan siapa lagi tinggi suara. Ketika isterinya sedang marah, Encik Perfect 10 tidak turut sama membaling pinggan mangkuk berperang sesame sendiri. Ketika isterinya sedang marah dan membebel, menjerit, Encik Perfect 10 tidak cepat naik tangan untuk mendiamkan suasana. Encik Perfect 10 haruslah mempunyai daya tahan sabar yang amat tinggi untuk menenangkan si isteri. Menasihati dan memujuk.  

Banyak sebab perempuan marah. Marah sebab anak suka sepahkan rumah. Marah sebab kawan kat pejabat tak ajak lunch sama – sama. Marah sebab tak dapat beli design terbaru tudung Aidijuma yang keluar setiap minggu. Marah sebab pergi IKEA tak dapat parking depan pintu masuk IKEA. Marah sebab ada perempuan lain pakai baju sama corak dengan dia di SOGO, tingkat 2 depan cashier masa nak bayar blouse. Dan marah lagi sebab tadi berebut last piece blouse yang sama. Marah sebab takde sebab. Saja nak marah. Oh, PMS. 
Ya, di sini suami (bakal) suami yang baik a.k.a Encik Perfect 10 tolong aktifkan mood “SABAR” dengan pantas. Rilekskan si isteri. Layan dan nasihat. Lembut. Bukan tengking dengan alasan marah – marah itu tak masuk akal sebab memang masa itu kondisi si isteri dalam keadaan ‘kurang akalnya’. Kembalikan isteri anda ke alam nyata dengan bijak dan HALIM.

Dan isteri – isteri pula, janganlah disebabkan Encik Perfect 10 anda tu penyabar, amboiiiii…. melampau – lampau kau ye Cik Timah! Ambil masa itu untuk berfikir semula “what have I done?” Tetiba terspeaking. 

Isteri - isteri sekalian, kalau pun anda marah dan especially marah pada suami anda yang perfect 10 itu, jangan sampai takleh kawal diri dan pi langgar Audi suami ye. Betapa halimnya suamimu jika dia masih diam dan pi repair kereta tu tanpa melakukan sesuatu yang .... entahlah. 



Wrapped up!
Akak - akak sekalian, beruntunglah anda yang dianugerahkan suami yang penyabar (halim) kerana anugerah itu hanya pinjaman. Jangan sampai ditarik balik anugerah itu, baru terhegeh – hegeh “Aiza tak dapat lupakan Abang Airil. Aiza masih cintakan Abang Airil. Aiza menyesal...” (Isthikarah Cinta, TV3, Isnin – Khamis, 7malam).

Haha. Okbai.
And good night.