The rain falls because the cloud can no longer handle the weight. The tears fall because the heart can no longer handle the pain.

Never hurt people who love you a lot, because they WON'T HURT YOU BACK. But they'll probably have NO CHOICE but to LEAVE YOU FOREVER.

30 July 2010

Dimana saya sekarang?

Di Pangkor.

Sekali lagi untuk Induksi Umum Kumpulan Sokongan.

Malam ni ada Dinner dan Malam Silaturrahim. Harap-harap semuanya berjalan lancar.

Dan esok (Sabtu) akan pulang ke UPSI dan terus shoot ke Rawang. Mama rindu. Rindu Mama..

Dapat SMS ringkas (dah la SMS, ringkas pulak tu) dari Abby. Mengkhabarkan satu berita yang buat aku like "What? Why?"

Kes putus kasih. Alaa...i like that girl very much. Mama likes her. Papa likes her. Seluruh famili suke dia. Mungkin tiada jodoh. Hey lil girl, we had such sweet time together once ago right. Still like u, sis! *muah. Kalau kite terjumpa di pasar malam, still tegur kaklong tau! And all the best in your life. =)

To my lil brother, malam esok Kaklong balik. Maybe nak turunkan sedikit tips. (Chewaaahh..mcmla pandai sangat dalam hal-hal macam ni..) *heheheeh.

So, astalavista. Muah! Muah!

26 July 2010

Mitos Puteri Rapunzel.

Owh. Berangan sebagai Rapunzel la pulak..

Ok fine. Tajuk sebnar - Tipah tertipu. Bukan tertipu dengan cerita dongeng si puteri rapunzel tapi tertipu dengan beberapa mitos-mitos tentang rambut. Selama 26 tahun hidup Tipah Tertipuh. Tipah..tipah..


One thing i love about Shine's artikel is....it's really related about lifestyle. Dan hari ni, satu lagi artikel dan menyentuh tentang rambut.

*Don't Be Fooled by These Hair-Care Myths

Beberapa myths / mitos yang telah menipu saya selama 26 tahun. Okey minus about 14 years sebab mungkin darjah 1 - 6 tak tahu ape2 pasal penjagaan rambut dan masih bertocang gi sekolah lumur baby's oil.

Myth: Frequent trims make hair grow faster.
Truth: "Hair grows a half-inch per month, whether you cut it or not," says John Barrett, owner of the John Barrett Salon in New York City. Hair may grow slightly faster in the summer, but that has nothing to do with the stylist's scissors and everything to do with hormones, which do speed growth a little. One thing a trim will do: Eliminate split ends, making hair look better.

Cik bunga kata - : Dont tell me i've trimmed them for nothing!! Owh rambutku! Kasihan kau teraniaya sebegitu. Maafkan ibu, sayang!

Myth: Stress can make your hair fall out.
Truth: Although your hair is falling out all the time, to the tune of 50 to 120 strands per day, it's possible that you may lose a few more strands when you're "catastrophically" stressed, meaning you have had a major life change such as a divorce, lost job, or surgery, says Gerome Litt, M.D., an assistant professor of dermatology at Case Western Reserve University School of Medicine in Cleveland. "Other culprits are pregnancy or antibiotics. After a few weeks, it will almost certainly grow back."

Cik bunga kata - : Bukan ke? Stress ni..stress!

Myth: Switching shampoos can make hair look healthier.
Truth: It may seem so, but experts scoff. "Hair can't tell the difference between brands or build up tolerance to any product," says London-based hair and scalp expert Philip Kingsley. "Your favorite shampoo will work the same every time you lather up, week after week, month after month." If you have very oily hair or favor a particularly sticky styling product that contains wax, it does pay to use a clarifying shampoo once every two weeks to wash away residue. Good Housekeeping's Beauty Department recommends Redken Hair Cleansing Cream and Neutrogena Anti-Residue Shampoo.

Cik bunga kata - : So, it has nothing to do with changing shampoos? Bagus. Boleh pakai banyak jenama shampoos sebab semua macam best!

Myth: If you pluck out one gray hair, two or three will sprout in its place.
Truth: While this isn't true, plucking out those gray strands is a bad habit. You can damage the roots, causing infection or leaving a scar.

Cik bunga kata - : Owh, cabut uban is a bad habit ek? Okey. Kene bagitau mama and papa, sayangi lah uban anda. =)

Myth: You can't make flat, fine hair look full of body.
Truth: Five minutes with a set of large hot rollers will add life to straight hair.

Cik bunga kata - : Hahaha. Untuk bergaya dalam rumah je la. >*_*<


Myth: Rinsing with ice-cold water after a shampoo will give you shinier hair.
Truth: It might wake you up, but a dousing of cold water will have no effect on the shininess of your tresses.

Cik bunga kata - : Huhuhu. boleh stop menyeksa diri mandi air sejuk! Brrrr..

Myth: Coloring your hair causes major damage.
Truth: Products today — both at home and in the salon — are gentle enough not to weaken hair. In fact, some contain extra conditioners that may leave hair more manageable than before. Although it's not necessary, "it can't hurt to consult a professional stylist the first time you do anything permanent to your hair or scalp," Kingsley counsels.

Cik bunga kata - : My hair color? Navy blue. *Wah! Berangan! Kau ingat kau patung Barbie named Azure?

Myth: You should brush your hair 100 strokes every day
Truth: "Brush it only to style it, because brushing pulls hairs out of their follicles and possibly weakens individual strands," says Kingsley.

Cik bunga kata - : Yeay! Yeay! Tak payah kira sampai seratus lagi. Selalu terlupa kiraan and start all over again. Lama-lama tertidur dengan sikat di tangan.

Myth: You can mend split ends with the right products
Truth: Once they're split, that's it. The only thing you can do then is cut them off. Celebrity stylist Jimmy Paul suggests making split ends less noticeable by applying a product containing silicone or beeswax. It will temporarily seal ends together, making hair softer and more manageable. Try: John Paul Mitchell Gloss Drops and John Barrett Bee Hold.

Cik bunga kata - : =). No split end! No split end.

Myth: To get really clean hair, you must "lather, rinse, and repeat."
Truth: One thorough washing will do the trick.

Cik bunga kata - : Membazir shampoo je. sekarang ni dah ada pulak step treatment which is such like conditioning. Huuu..penat la!

*****************************artikel tamat*****************************

Love SHINE.

23 July 2010

Perut kenyang menang IPad suke hati.

Ye..saya nak menang iPad. Sebab kalau nak beli sendiri, kne keluarkan RM3k on the dot. Baru je cashkan kad kredit RM3k. Jadi, dah taubat taknak manjakan diri dengan kad kredit lagi. Maka, saya nak menang sebab kalau menang tak payah keluarkan RM3k, tapi terus dapat iPad. Wah! Tuhan, tolong jadikan kenyataan!

Maka, masuk contest ini.




Hanya beli roti berlori-lori dan jawab soalan kacang! Tampal kod bar dan hantar.

Kene beli roti High 5 banyak2..kumpul code bar dan tampal kat borang itu. Mudah dan mengenyangkan.

Tak tahu nak buat ape dengan roti yang melambak-lambak tu, sila buat sandwich untuk sahur, buka puasa dan sahur esoknya.

Malah, boleh buat party sahur untuk jiran sebelah kiri dan kanan dan belakang rumah.

Atau, anda pula yang jadi penjual sandwich di depan rumah as mini bazaar! Menguntungkan. Dah la menang iPad, untung berniaga pulak. Boleh beli casing iPad. Wah!

So, anyone craving for sandwich?



20 July 2010

Simpanan untuk gelak waktu lapang.

Kemas-kemas segala macam kotak bawah katil yang dah lama tak diusik sebab katil itu dah jadi hak milik Aty. Maka bila Aty dihantar ke kolej untuk hidup berdikari, aku mengemas bilik yang hanya akan jadi persinggahan anak-anak perempuan mama & papa di hujung minggu.

Terjumpa beberapa khazanah lama. Dalam kotak yang sangat usang. hoh! habuk juga!

*tipu* Tiada apa yang forever. And kalau betul aku ada 'apa-apa hal' sekarang, can i call u? Would u answer my call? huh. *tipu lagi, kan?*

Hahaha. Pada tahun 2001, 13 Mei adalah hari Ibu. Daripada 3 sekawan. *patutlah ternyorok2 di kedai memory lane waktu itu. *dimana ye key-chain katak yang boleh bunyik2 tu*
Diyana pasti ingat!

Semasa hang-out di Subang Parade. Mungkin seminggu sebelum SPM 2001.
This gud luck card sangat mendalam kesannya.
Sebab esoknya aku demam!
Kenapa mira dan diyana dapat poscard picture permandangan KL, tapi aku je unik mcm ni?


And..all those card raya.

Dan ada beberapa keping surat diterima semasa aku di Matrik Melaka. Gambar hidung yang ditangkap secara curi & candid semasa di sekolah. Gambar semasa aktif ber-Usahawan Muda walaupun esoknya English Oral Test. Tak larat nak scan pulak.

That's past.
macam mana aku nak marah kau, kalau semua khazanah lama ni membuatkan aku ketawa? Hahahaha. *please...*

Tak marah. Tak boleh marah.
*ok. simpan balik dalam kotak. dan tolak jauh2 hujung sana supaya takleh capai for another next 10 years*

Yan..how dare u!!

Semalam terjumpa CD picture lama-lama dalam kotak POOH. Terjumpa 1 album CD yang kebanyakkannya tertulis "UPMKB".

Godek2..terjumpa banyak picture & video yang sangat menyentuh perasaan. Mcm2 kenangan datang balik.

Dan tibe-tibe...

Hohoho... how sweet. ECEHHHHH. TTM yang sangat disayangi.
Tak perlu diterangkan mcm mn posing ni terjelma.
Sebenarnya tengah main nyorok2 belakang pentas
di Dewan Harmoni, K5, UPM Serdang.

Mula-mula ingat nak la touching2..tapi belek2 punya belek lagi...

EHHHHHHHH!


INI BILA PULAK!!?????

Conclusion: YAN! HOW DARE U!!!???

12 July 2010

Rampasan kuasa di blog

Halu..halu..halu..

Okey...jangan terasa utk terkejut atau paksa diri untuk terkejut. Sebab memang ini masih rancangan kelolaan Ms Chimichiky a.k.a Cik Bunga.. Masih blog kesayangan Cik Bunga...!

I hanya ganti sekejap je sebab Cik Bunga sedang bercuti.

Bercuti ke mana?
Hahaha..dia sedang bercuti untuk menonton cinema.

Cerita ape?
Cerita ape lagi kalau bukan cerita yang dia and adik dia bising2 nak tengok semenjak trailer movie tu ditayangkan di YouTube.

ECLIPSE la.


@One Utama, before masuk panggung kul 2pm.

So, that's why.. I akan take over this segmen for today. Yezza..yezza..only for today. Kecualilah uols vote I jadi owner this segmen forever and ever. Ahak..ahak..!
Let me intro-intro diri I ni dulu.

As uols dah pun terpana kat pic atas ni... I am Mr Smiley, your host today. And my crew, Mr Spider - jurugambar & Didie as my make-up artist.

Ok..assigment I pada hari ini adalah mengintip pergerakan Mama. Well, it's assigned by Papa sebab Papa selalu complaint Mama pergi Pasar sampai 1 jam, tapi ape yang Mama buat. Mesti Mama borak2, gosip2. That's why sampai 1 jam..

Okey, untuk membuktikan apa yang mama buat kat pasar sampai 1 jam, jom kite intai-intai.

Mr Spider, ready with your camera!

OKey, tepat kul 9pagi, mama kelihatan keluar dari kedai makan untuk menjalankan tugas-tugas beli barang di pasar. Destinasi pertama mama is @Murah Beruntung. Antara barang yang diintai di atas kaunter are as plactic bags, kertas pembungkus nasi, hati pedal..kacang, susu...bla..bla..bla..

OKey, she's moving!

Okey, mama drive ke arah pasar. Parking and...eh, Mama singgah pulak kat tepi pintu masuk pasar tu untuk beli...erm...bunga? Bunga ni salah satu resipi untuk jualan nasi lemak ke, Mama? Okey..kelihatan uncle penjual bunga tu sangat seronok berurusan dengan customer yang sangat peramah.
(especially bila customer yang bawak anak perempuan yang juga sangat peramah..dan kecoh!)


Ok. Lensa Mr Spider menangkap imej Mama masuk pasar lenggang kangkung. Terus gi kat arah abang jual ikan / sotong / udang. Knowing Mama, dia tak suka lambat-lambat. Kalau once dia dah pilih udang / ikan / whatsoever...and suruh U bungkus tapi tak berbalas lebih dari 8 saat, Mama will say 'good bye'. ramai lagi boleh jual udang tu kat dia.

And in this scene...it happen again. Terkulat-kulat mamat dalam picture tu bile tengok Mama blah mcm tu je. Hah! Hambek ko!


Lepas blah dengan selambanyer dari kedai abg tu, mama gi beli sayur and ayam. Kak Limah si penjual sayur tu dah arif dgn perangai mama. So, bile mama kata " Limah, bungkus ni," dengan segera Kak Limah membalas.."Akak gi beli ayam dulu, nanti ambil sayur ni masa OTW balik sini.."

Trick untuk dia ambil masa membungkus semua sayur2 tu.

Then, kat kedai pakcik ayam. Melihat skill pakcik tu memotong ayam..huiiyyoooo! Terror oww... sambil potong ayam, kadang2 dia boleh pandang kiri kanan. Memang tak sayang tangan!

Lepas mama beli ayam, mama patah balik ke tempat Limah Sayur, pick up her vege then pergi beli telur ayam and cili kering pula. Mcm biasa, lebih dari 8 saat mama tak dapat sepapan telur ayam and cili kering, bye-bye la jawabnya.

Satu pasar dah alert perangai mama!

Okey, she's moving again. Kali ni ke WP's market. Mungkin WP tu stand for Wong Peng. Or Wak Parjo!? Kelihatan mama sangat ramah menegur uncle yang sedang loading barang dari lori ke dalam kedai. Uncle ni sangat suke menyanyi lagu klasik melayu lama.


Selesai memenuhkan barang di atas kaunter, mama membayarnya. sempat lagi mengusik anak-anak uncle WP tu esp si kecil yang Mama panggil Ben Ten, sebab dia suke cakap namanya Ben Ten sempena watak kartun Ben Ten. Atau Ben 10?

Owh, jangan terkejut bila password untuk beli gula pasir sangat unik iaitu MEEHON!

Ok...lensa kamera menangkap imej mama kembali ke BS7, dengan happynyer. So, papa.... tuduhan papa mengatakan mama suka berhenti gosip dengan warga pasar sangat tidak tepat. Memang semua kerja-kerja pasar ni mengambil masa selama 1 jam. Sharp at 10am, mama dah OTW balik dari pasar. Everyday!


Alrite, uols. Assignment i dah tamat. Well, i ada assigment lain plak. Kali ni Mama lak suh intai anak2 perempuan dia betul ke tengok wayang or else. Keluar dari rumah kul 10am...balik kul 10pm...?

So...until we meet again bila-bila masa yang lain...chiow!

08 July 2010

Bila kepala bengang dan rasa macam burger.

Bulan Ramadhan mula mengintai-ngintai ni. Teringat masa di Blok Kalui, UPM... sahur dengan burger. And sebut pasal burger, teringat muka Kak Zuna menyebut 'burger Jeff' instead of 'burger beef'. Oppss..ada cerita lain bile menyebut nama Jeff *tettttttt*

Burger. As we know, daging yang di apit 2 roti. Tak kisah la roti Gardenia or roti burger yang beli kat Tesco tu. Pulak tu, banyak mayonis. Fresh salad + tomatoes + cheese. Lagi juicy klo black pepper sause.

Hoh..menjilat jari wa cakap lu!

So, best kan burger?

Tapi bayangkan kalau korang jadi daging burger tu. Atas dan bawah dok press korang?! tak ke bengang??!! Atas kata A, bawah kata B. Nak tahu ape kiri dan kanan kata ape plak... Buat pengetahuan semua, kiri dan kanan itu adalah watak-watak kentang goreng yang datang bersama-sama pakej burger sedap ini. I tell u, it's hell!

Itulah dia kalau anda adalah si daging yang diapit 2 keping roti burger yang dah la gemuk...jadi penghias je plak tu. Aku cakap mcm tu sbb, aku lebih suka makan daging burger tu daripada roti tu. Huahuahua..but still, daging tetap akan di apit oleh roti. Huaaaaa! Mcm mana pulak kalau burger tu mcm ini ye?


Ok..bukak mulut luas-luas...

Bye, lain-lain kali kite cerita pasal pizzal plak!



02 July 2010

Snickers dan aku.


Minggu ni, dah berapa Snickers aku beli dan makan. Lepas lunch 1, balik kerja 1... Tak tahu kenapa, tapi jadi addicted plak dengan coklat ni.

Kak Rahayu jadi pelik sampaikan dia pun nak try beli and test..ape la sebabnya aku gile Snickers ni. Nanti klo dah rasa, kita kongsi pengalaman ye Kak Ayu. Kalau kak Ayu pun addicted nanti, Kak Ayu kene kongsi dengan Ecah tau. Hahahaha!

Oh ye, congratz Kak Ayu atas kenaikan pangkat. =)